ЧЕЗ преговаря с петима купувачи

Преговаряме с петима кандидати, които искат да купят активите на ЧЕЗ в България. Това казва в интервю за „Ройтерс“ Томаш Плескан, член на Управителния съвет на ЧЕЗ в Прага. Трима от тях имат интерес към целия пакет -дистрибуторската фирма, ТЕЦ -Варна и възобновяемите централи, един от кандидатите не иска ТЕЦ – Варна, а петият е с оферта само за неработещата въглищна централа.

„Има цена на всеки актив и изчислението е лесно, а и дава най-добра обща цена“, обяснява Плескач. Той обаче не казва кои са кандидатите, нито коментира цени.

По неговите думи, досега ЧЕЗ-Прага е получила от своите активи в България 5,7 млрд. крони (219,010 млн. евро) и основната идея е при продажбата да имат положителен баланс.

По повод появилата се миналата седмица информация в чешките медии, че „Енерго-Про“ подобряват офертата си на 300 млн. евро. Плескач казва, че се водят разговори с всички кандидати. Компанията иска до края на годината да приключи с продажбата, или да я прекрати, ако няма оферта, която я удовлетворява.

На въпрос има ли интерес българската държава към придобиване на активите. Плескач заявява, че никога не е имала, информира infostock.bg.

За арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България, той казва, че то е за компенсация на вредите, които са понесли в миналото.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *