ЧЕЗ предупреждава за по-високи сметки за ток през октомври

Анализът на данните на електроразпределителното дружество ЧЕЗ показва, че товарите по мрежата са нараснали значително в Западна България, най-много в София – с 18% за дните от 1 до 10 октомври спрямо същия период на миналия месец.

 

През първите 10 дни от октомври по-студеното време (средният спад на температурите е 7.3 градуса) е причина за повишаване на товарите по мрежата с 15 на сто спрямо същия период на предишния месец, обясняват от дружеството.

Често електрическите уреди за отопление са от нисък енергиен клас, което ще се отрази върху месечното потребление на ток, обясняват от ЧЕЗ.

В петък „Топлофикация София“ обяви, че от понеделник, 17 октомври, ще започне поетапно да пуска отоплението. В Плевен товарите са с 10 на сто по-високи, а в Благоевград нарастването е най-малко – 5%, отчитат от дружеството и дават

10 съвета за разумно и отговорно използване на електроенергията:

Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус може да понижи сметката с 10%

Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C може да намали разходите за подгряване на вода до 10%.

При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде до 15%.

Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.

Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.

Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно без закръгления. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.

Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% завишаване на разхода на електроенергия, информира dnevnik.bg.

Хладилникът трябва да се размразява често, защото образуваният в него лед повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *