ЧЕЗ разпродава активи, обмисля излизане от някои пазари

CEZ, най-големият чешки производител на енергия, обмисля излизане от някои пазари, за да намали рисковете, свързани с промяна на регулаторните политики в балканските страни, където придоби активи през последното десетилетие, съобщава Bloomberg.

Компанията може да продаде 100 процента от своята 600 – мегаватов вятърен парк в Румъния, след като регулаторът там реши да намали наполовина държавните субсидии за ВЕИ, които предоставя под формата на зелени сертификати до 2017 г. CEZ също е изправена пред заплаха да загуби лиценза си в България.

През миналата година това стана в Албания, където държавата национализира активите на чешкия инвеститор.

Бившият главен изпълнителен директор Мартин Роман предприе масирана инвазия през последното десетилетие в преследване на потенциалния растеж в една от най-бедните части на Европа, инвестирайки на Балканите. Но изглежда тази стратегия се оказа твърде рискована.

Пазарната капитализация на CEZ се е понижила в Прага от началото на годината с 8.7%.

Междувременно Европейската комисия предупреди за евентуални мерки срещу България във връзка със стартираните процедури по отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества.

Според Брюксел е недопустимо държавата да се меси по този начин в търговските спорове между енергийни компании, които трябва първо да се решават в съответните съдилища в България, като се използват наличните инструменти на търговското и гражданското законодателство.

Освен това в писмото на ЕК до българският министър на енергетиката Драгомир Стойнев се подчертава, че ДКЕВР трябва да изпълнява ролята си напълно независимо от правителството или пазарните интереси, да не търси и да не приема инструкции от властите.

Европейската комисия предупреждава, че ще стартира наказателна процедура срещу България, ако ДКЕВР не изпълнява задълженията си, заложени в Третия енергиен пакет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *