ЧЕЗ с план за инвестиции от 130 млн. лв. в електроразпределителна мрежа

За целта в рамките на 10 години ЕРП-то ще заделя около 13 млн. лв. годишно.

ЧЕЗ планира да инвестира 130 млн. лв. в електроразпределителната мрежа през следващите 10 години, коментира в ефира на Bulgaria On Air изпълнителният директор на ЧЕЗ Разпределение Стефан Апостолов. Той допълни, че инвестицията се налага, тъй като действащата в момента схема не е била променяна от близо 30 години, съоръженията са остарели и не съответстват на нуждите на потребителите.

Проектът за модернизиране на електроразпределителната схема е изработен съвместно със Столична община и Камарата на строителите, коментира още Апостолов.

Стъпка в тази посока е и предстоящото изграждане на кабел „високо напрежение“ с дължина около 3 км между подстанциите „Средец“ и „Хиподрума“. Подобна инвестиция се прави се прави за първи път от 30 години, подчерта Апостолов. Той допълни още, че след последните промени в Закона за енергетиката електроразпределителните дружества вече имат възможност сами да определят размера на инвестициите, които ще правят.

За да бъдат планирани обаче, трябва да има предвидимост на регулаторната рамка в дългосрочен план, коментира още Апостолов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *