Челен опит: Две седмици арест за зам.-шефа на Румънската централна банка

Съдът в Букурещ издаде днес заповед за арест на бившия заместник-управител на Румънската централна банка Богдан Олтяну. Това съобщава днес агенция Romania Insider. Олтяну е обвиняем по дело за вземане на подкуп в размер на 1 милион евро в замяна на поръчково назначаване на лице, свързано с частни бизнес интереси. Събитията, заради които бившият зам.-управител е на подсъдимата скамейка, са се разиграли през 2008 г.
Арестът на Олтяну вече е факт, като той ще прекара 16 дена на следствения арест, изчаквайки окончателната присъда на румънския Върховен касационен съд.
В края на миналия месец прокуратурата постанови домашен арест за банкера. В последствие това решение беше отхвърлено от Антикорупционния съд, който отсъди 30-дневен арест за Олтяну. Днес обаче с друго свое решение Касационният съд отхвърли на свой ред разпореденото от предишната инстанция, като така се стигна до сегашните две седмици арест.
Богдан Олтяну е разследван за вземане на подкуп в размер на 1 милион евро от румънския бизнесмен Сорин Винту. В замяна на крупната сума, банкерът е помогнал на бизнесмена да назначи бившият журналист Ливиу Михаиу за губернатор на провинцията, намираща се на делтата на р. Дунав.
Олтяну подаде оставка като зам.-управител на централната банка на северната ни съседка на 1 август, като се очаква след ваканцията този месец румънският парламент да определи кой ще заеме неговото място.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *