Челен опит: Арест за саудитски принцове с неплатени сметки за ток и вода

Челен опит започна да се прилага и в строго консервативните държави, и най-вече монархиите. Става дума преди всичко за саудитските власти, които, без да си поплюват, отново щракнаха белезниците, този път на цели единадесет  принца, събрали се да протестират в дворец в Рияд срещу мерки за икономии, включващи спиране на плащането на сметките им за бита.Това предадоха Ройтерс, Асошиейтед прес и БТА, като се позоваха на местни медии. Уебсайтът Сабк, който цитира неназовани източници, съобщи, че подразделение на елитната Национална гвардия, която има за задача да защитава кралското семейство, е получило заповед да арестува принцовете. След това те набързо били изпратени под конвой в управлявания от саудитското разузнаване затвор Хаир южно от Рияд. Занданът е прочут със строгия си режим и в него са държани предимно престъпници, бойци и терористи от Ал Кайда. Арестантите със синя кръв ще бъдат съдени за провеждане на протест в един от кралските дворци и отказ да се подчинят на заповед да напуснат.
Принцовете се били събрали, за да настояват за отмяна на кралски указ за спиране на плащането от държавата на сметките за вода и електричество на членовете на кралското семейство. Те също така искали обезщетение за смъртната присъда, издадена срещу техен роднина.
Миналата година Саудитска Арабия задържа при кампания срещу корупцията десетки членове на кралското семейство, настоящи и бивши висши служители. Сред обвиняемите са медийният магнат принц Уалид бин Талал. Той е един от най-богатите хора в света и има дялове от компании като Apple, Time Warner, банковия консорциум Citigroup и медийната империя News Corporation. Обвинени в корупция са още освободените наскоро  министър на икономиката Адел Факих и вече бившият ръководител на министерството на националната гвардия принц Митеб бин Абдула. По-късно повечето от задържаните са приели да сключат финансови споразумения, за да избегнат съдебно преследване, съобщи тогава главният прокурор на кралството, цитиран от ДПА. Общо 320 уличени в корупция високопоставени саудитци бяха задържани, за да предоставят информация на разследването. „В случай, че не се постигне споразумение, или ако задържаният отрича вмененото му обвинение, той се предава на прокуратурата за довършване на юридическата процедура срещу него“, каза Ал Моджеб. При една от първите сделки с обвинените и задържани лица принц Митеб бин Абдула, на времето смятан за водещ претендент за трона, е бил освободен от ареста, след като се съгласил да плати 1 милиард долара.

Министерството на финансите е открило специална сметка, за да получава парите от такива споразумения. Те може да достигнат между 50 и 100 милиарда долара, каза министър Ал Касаби. Средствата от тази сметка ще бъдат използвани за задоволяване на обществените нужди, за изграждане на жилища, защото това са пари за народа, допълни министърът. Той увери, че те няма да бъдат използвани за нищо друго освен за проекти за развитие. Под мотото борба с корупцията всъщност в Саудитска Арабия върви саморазправа с всички, които могат да оспорят властта на избрания от сегашния крал бъдещ ръководител на държавата Мохамед бин Салман. 32-годишният принц оглавява антикорупционния комитет, а кралят отстранява всички, които не са съгласни с избора му на наследник или имат достатъчно влияние да му се противопоставят.  Мерките укрепиха властта на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *