Челен опит: Бивш партиен бос в Китай на съд за подкупи

Челен опит от голямата азиатска страна: Бившият лидер на управляващата Китайска компартия в Чунцин – най-големия промишлен център на страната – Сун Чжънцай, е признат за виновен в получаване на огромни подкупи, предадоха тази сутрин осведомителните агенции, цитирайки съобщение на Централната партийна комисия по проверка на дисциплината и на Синхуа.54-годишният Сун, смятан до неотдавна за един от най-перспективните политици от новото поколение и дори за бъдещ китайски президент, бе внезапно освободен от поста си на партиен лидер в югозападния мегаполис през юли и срещу него започна разследване от Върховната народна прокуратура и от дисциплинарната комисия на партията. През септември той бе изключен от партията и отстранен от всичките си постове.
Агенциите припомнят, че същата съдба сполетя и неговия предшественик в Чунцин – един от четирите мегаполиса на централно подчинение в Китай – Бо Силай, който през 2013 г. бе признат от съд за виновен в получаване на подкупи и присвояване на държавни средства на сума над 4 млн. долара. Бо бе осъден доживот с лишаване от политически права и конфискуване на личното имущество.
С идването на власт на петото поколение китайски лидери начело със Си Цзинпин през 2012 г. борбата с корупцията  придоби невиждан размах. Оттогава в резултат на антикорупционната кампания бяха отстранени над 200 официални лица от най-високо равнище и бяха пратени в затвора с присъди с различни срокове.
А потърпевшите от по-ниски равнища в тази кампания само за м.г. са над 159 хиляди, наказани за различни нарушения на партийната дисциплина и за корупция. Правителството твърди, че от идването на власт на Си Цзинпин досега са предадени на съд над 1,3 млн. души. Редица наблюдатели виждат в този размах твърдата на ръка на Си, който по този начин укрепва позициите си начело на държавното ръководство.

Китайският антикорупционен надзор съобщи наскоро, че близо 1,34 служители от нисък ранг са наказани от 2013 г. досега във връзка с обявената от президента Си Дзинпин борба срещу корупцията, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. Си Дзинпин обяви тогава антикорупционна кампания „и срещу тигрите, и срещу мухите“ – и срещу високопоставените служители , и срещу тези на ниските стъпала в йерархията. „Сред наказаните за корупция от 2013 г. насам фигурират 648 хил. селски чиновници и повечето престъпления са свързани с корупция на ниско равнище“, сочи Централната комисия за инспекция на дисциплината. Въпреки, че по-голямата енергия на борбата срещу корупцията в страната да е насочена срещу селски и общински служители, през този период са наказани и редица високопоставени чиновници.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *