Челен опит: Бразилският върховен съд започва „процеса на века“

Обвиняемите са подведени под отговорност за участието си в схема, използвала държавни финанси за подкуп на коалиционните партньори.
С парите тогавашното управление на президента Луис Инасио Лула да Силва е гарантирало подкрепата на политически приближените си партии. Сред обвинените са и много от водещите членове на партията на Лула – Партията на работниците в Бразилия, които до един все още отричат обвиненията. Самият да Силва изтъкваше, че „не е знаел за злоупотребата“ и че се е почувствал предаден.
Делото вече е определено като „съдебния процес на века“ от бразилските медии. Освен политици от Партията на работниците, в него влизат още и представители на други партии, правителствени лица, бизнесмени и банкери. Освен корупционни практики, те са извършвали и пране на пари, и приемане на рушвети, посочва „Би Би Си“.
Делото ще се разглежда от 11-те върховни съдии.
Според обвиненията, членовете на Партията на работниците са отделяли по 10 хиляди долара месечно на всеки, който ги подкрепя при гласуването в бразилския Конгрес.
Скандалът избухна по време на първия мандат на самия Лула да Силва и доведе до оттеглянето на няколко главни политически лица от кабинета.
Според анализатори съдебният процес ще продължи около месец и идва точно преди важните местни избори. По този начин репутацията на Лула ще бъда ударена доста силно, макар че самият бивш държавен глава остава доста популярен в страната си. За много специалисти обаче процесът поставя под въпрос не само замесените и в частност – партията на да Силва, а и цялата политическа система в Бразилия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *