Челен опит: В Румъния 51 на сто от храната на пазарите е местно производство

85 на сто от пазара на плодове и зеленчуци не се осчетоводява, а 60 % от производителите у нас работят в сивия сектор. Това  твърдят браншови организации на производители. Те предупреждават, че ако не се промени ситуацията, скоро на пазара няма да има български плодове и зеленчуци.
Според  Слави Трифонов /не от шоуто, а от  Съюза на градинарите/ с продажбата на пресните плодове и зеленчуци повече се ощетява бюджета с ДДС, отколкото осигуряват приход в него. Това е така, тъй като плодовете и зеленчуците са бързооборотна стока. Всеки търговец, купувайки сутринта плодове и зеленчуци, вечерта знае, колко ДДС не е актувал със счетоводен документ. Това е ясно вечерта и не се внася. Другата страна на въпроса е да пътуват едни документи за експорт на плодове и зеленчуци, да се връщат подпечатани и да се кандидатства за ДДС пред бюджета. Това вече се казва чисто източване.
Според  него  друг основен проблем е организацията на пазарите. В нито една страна-членка на Европейския съюз не можеш да спреш едно превозно средство, в което има плодове и зеленчуци, то да идва от която и да е част на света и да го отвориш и да продаваш. Такава държава няма.
Производителите настояват за по-добро подпомагане на сектора и ползване на румънския опит, който задължава поне 51 процента от храната на пазарите да е местно производство.

Според други експерти споменатите от Трифонов проценти са доста занижени, продукцията на частните стопани масово не се осчетоводява и тези от тях, които се движат далеч от прожекторите и в полосата на сенчестата икономика са много повече от официалните 60 процента.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *