Челен опит: Дойде време БАБХ да плаща за избитите хиляди прасета

Собственикът на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово осъди Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за изплащане на по-голямо обезщетение за умъртвяването на над 18 000 прасета миналата година по време на Африканската чума по свинете (АЧС).

Агенцията по храните изчислява и изплаща на собственика на свинекомплекса в Българско Сливово обезщетение от 4,2 милиона лева за избитите животни, заради заразата от Африканска чума по свинете (АЧС). Административният съд във Велико Търново определи да бъдат изплатени 5,4 милиона лева обезщетение. Причината е, че ползваните данни от ветеринарите са от Националния статистически институт и при формиране на обезщетението те значително се различават от пазарните нива.  Решението на търновските магистрати е обжалвано пред Върховния административен съд, който предстои да се произнесе по казуса.

Дела за ниски обезщетения при умъртвяването на прасетата си водят и свинефермите в Николово и в Бръшлен, които на първа инстанция също осъдиха БАБХ.

В началото на кампанията си по избиването на невинните свине – от големите ферми до единичните екземпляри в семейства, които разчитаха на едното си прасе да оцелеят, от агенцията, с цел всяване на страх и паника, предвидиха, че най-малко 2 милиарда лева ще бъдат щетите за българската икономика от африканската чума. Така само с операция „заден двор“ хиляди домакинства се простиха с домашните си животни и бяха обречени  на гладно съществуване.

 

Петър ГЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *