Челен опит: Шеф на Централната румънска банка в ареста за корупция

Заместник-управителят на Централната банка на Румъния – Богдан Олтяну е арестуван по подозрения във взимане на подкупи и търговия с влияние, съобщава AFP.

Банкерът е задържан късно в четвъртък и са му повдигнати обвинения, че през 2008 година като председател на парламента, е приел един милион евро, като в замяна е номинирал журналист за ключов държавен пост. Следователите заявиха, че Олтяну търгувал с влияние, за да осигури назначаването на журналиста и екоактивист Ливиу Михайху за ръководител на институцията, която отговаря за резервата в Дунавската делта – огромен биосферен обект под закрилата на ЮНЕСКО.

Олтяну поискал и получил 1 милион евро и електорална подкрепя, за да убеди правителството да определи конкретно лице като управител на резервата, съобщиха от влиятелната Агенция за борба с корупцията.

Олтяну, който е на работа в Централната банка от 2009 година, трябва дa се яви пред съда за определяне на мярката му за неотклонение. Прокуратурата и полицията обявиха, че ще настояват за законния един месец под стража. По случая са разследвани още няколко високопоставени политици, между които е и бившият премиер и настоящ председател на Сената Калин Попеску Търичану.

Известно е, че специално създадената Националната дирекция за борба с корупцията по високите етажи на властта още първата година от своето съществуване  изпрати над 300 души на съд, и това са хора заемали ръководни или контролни държавни постове. Сред тях  имаше  шестима министри и членове на парламента.

 През 2013 г. са били предадени на правосъдието също петима областни и зам. областни управители, 34 кметове и заместник-кметове, 25 магистрати, включително двама членове на Висшия съвет на магистратурата, 19 адвокати, 10 директори на национални компании и 22 директори от други държавни институции.

За да се насърчи борбата с корупцията бе предложен и проектозакон, съгласно който журналисти и хора, които разкрият чрез каквото и да е средство за информация корупционни практики, да получат 2 процента от стойността на възстановените щети. Бе предложено създаването на фонд, наречен Специален фонд за разследваща журналистика, който да подпомага с директно финансиране разследващите журналисти и хората, които имат смелостта да разкрият корупционни практики, ощетяващи държавния бюджет.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *