Червеният цвят властваше на БФБ във вторник

След като европейските капиталови пазари отбелязаха най-големият двудневен спад от последният едни месец, днес акциите на Старият континент остават почти без промяна, а анализаторите претеглят какъв би бил ефектът ако на предстоящият референдум за независимост шотландците гласуват за отделяне на региона от Великобритания.

У нас вторият пазарен ден за тази седмица приключи с индекси изцяло в червеният сектор, като с най-голяма загуба от 1.04% до 549 пункта се отчете SOFIX. Общият дневен оборот в края на сесията достигна 1.18 млн. лева, а в основата му с една пакетна и множество по дребни сделки застанаха акциите на СофармаАД. Фармацевтичният производител изтри 1.67% от борсовата си стойност и приключи сесията на нива от 4.13 лева за едни брой ценна книга.

С обеми между 30 и 50 хил. лева в търговията се включиха още „Първа инвестиционна банка“АД и „Адванс терафонд“АДСИЦ, чиито загуби бяха в рамките на процент, а с понижения от 3.3 и 4% се разписаха книжата на „Химимпорт“АД и „Централна кооперативна банка“АД, които затвориха съответно на нива от 2 и 1.14 лева за брой акция.

На второ място по оборот от една пакетна сделка на стойност 61 хил. лева и едни от малкото печеливши с ръст от 0.75% до 3.88 лева за брой се оказаха акциите на производителят на медицински изделия „Етропал“АД.

Макар и слаб интерес имаше и по трите позиции на компенсаторния пазар. Земеделските бонове и жилищните компенсаторни записи повишиха цените си съответно до 59.5 и 49 стотинки за брой. Сделките с компенсаторните инструменти бяха на обща стойност 9550 лева, но пазарната им оценка остана без промяна на ниво от 48.6 стотинки за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *