Четири месеца работим за държавата, после за нас…

 
Изчисленията показват кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, посочва Петър Ганев от ИПИ.
В България този ден традиционно се пада някъде през май, а по-ранното му настъпване през последните три години се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след рекордната 2008 г. и появата на бюджетен дефицит, смята икономистът.
През 2012 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2012), обясняват от ИПИ. Следователно през 2012 г. са необходими 111 дни, за да се изработят предвидените 24,8 млрд. лв. приходи в бюджета. Взет е под внимание и фактът, че 2012 г. е високосна, което означава един допълнителен ден за работа и попълване на хазната.
Използването на официалните прогнози на правителството е най-коректният начин да се направи тази сметка, но това не означава, че реалността ще бъде точно такава, коментира Петър Ганев. При пресмятането на датата за 2010 г. също са използвани официалните прогнози, но те са се разминали с реалностите – сривът на приходите и появата на дефицит са преместили деня доста по-рано от първоначално очакваното, отчитат от ИПИ.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *