Четири самолета ще изхвърлят над 1,1 милиона ваксинални примамки против бяс над половината от територията на България

Уникална за България операция за ваксиниране на хищници от въздуха стартира Националната ветеринарномедицинска служба, съобщиха от пресцентъра на служата. Четири самолета ще изхвърлят над 1,1 млн. противобесни ваксинални примамки за хищници над половината от територията на България от 28 април до 14 май т.г. Ваксинацията ще обхване около 55 хил. кв. км. от областите Монтана, Видин, Враца, Перник, Кюстендил, София град, София област, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна и Силистра. На един квадратен километър ще се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите ще пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина ще се отбелязва с помощта на GPS система.
При изяждане на ваксината от хищници – лисици, чакали, вълци, те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация във ваксиналната примамка е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно.
Ветеринарните власти предупреждават, че контактът с ваксината може да бъде опасен за човешкото здраве. Ваксиналната примамка е с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и е със специфична миризма. В случай на контакт с ваксината се препоръчва консултация с лекар. Тя не представлява опасност за здравето на останалите диви и домашни животни.
Само от началото на годината у нас са регистрирани 31 случая на бяс. Най-много са в Шуменска област – 10. Останалите случаи са в област Монтана – 6, в област Видин – 4, в областите Разград, София-област, Търговище, Силистра и Кюстендил – по 2 и в област Перник – 1.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба и ще бъде изпълнена през 2009 г. Европейската комисия ще подпомогне нейната реализация със 790 хил. евро. През есента е предвидена още една ваксинация в същите области на страната, а след анализ на резултатите ще бъде изготвена програма за ваксинация за следващата година.
Ваксинацията против бяс със самолет показва много висока ефективност в страните от ЕС. Чрез този метод заболяването е ликвидирано във Франция, Германия и Чехия. Такива програми в момента се изпълняват в Литва, Латвия, Естония, Словакия, Словения и Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *