Четири ТЕЦ са потърпевши от стачката в Мини Марица – изток

„Все още не искаме оставки, но ако спекулациите в публичното пространство продължат, ще стигнем и до това“, каза за Дарик лидерът на КНСБ в дружеството Валентин Вълчев и допълни, че към момента няма отправена покана от ръководството за нови преговори.
По думите на синдикалиста сред протестиращите се разпростаняват листовки, чиято цел е да разколебаят хората.
Вълчев коментира и думите на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков за евентуалното увеличение на цената на тока така: „Още преди дни ДКЕВР пусна в публичното пространство, че ще има увеличение на тока. Хората са възмутени и от изказването на министъра, който не казва, че „Мини Марица-изток“ произвеждат и продават на централите най-евтините въглища в света-16 лв/тон. Какво увеличение на ел. енергията ще има от стачката? Хората ще поискат в най-скоро време и оставката му“, убеден е синдикалистът.
След няколко неуспешни опита за преговори миньорите от дружеството преминаха в безсрочна ефективна стачка от 20 часа снощи. Добивът на въглища е прекратен до изпълнение на стачните искания. Синдикатите настояват за изпълнение на колективния трудов договор, изплащане на бонуси за преизпълнение на плана през миналата година и назначаване на нови работници, там където се работи с по-малко персонал.
По изчисления на мениджмънта дневните загуби на дружеството ще са около 3 милиона лева. От Мини Марица-изток си доставят въглища четирите ТЕЦ в района – AES Гълъбово, Марица-изток 2, Контур Глобал Марица-изток 3 и Брикел.
„Положихме всички усилия в последните 12-часови тежки преговори да декларираме добрите си намерения. Винаги сме готови да продължим разговорите.Убеден съм, че всички знаете, че законността на предстоящата стачка е под съмнение и е внесен иск от ръководството на дружеството в съда. При обявяването й за незаконна всички участвали в нея носят дисциплинарна и имуществена отговорност“, припомня в обръщение до стачкуващите изп. директор на „Мини Марица-изток“ инж. Евгени Стойков.
Валентин Вълчев потвърди, че синдикатите също са готови за продължаване на преговорите. „Единственият начин да се спрат загубите в дружеството е да се подпише споразумението“, добави лидерът на КНСБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *