Чехия въвежда 15 % плосък данък

Управляващата в Чехия дясноцентристка коалиция се съгласи да въведе плосък данък върху личните доходи в размер на 15 на сто, съобщи Ройтерс.

Тази мярка бе одобрена задно с пакет от бюджетни мерки, за които настоява опозицията, посочва агенцията.

Намеренията на чешкото правителство са да балансира по нов начин данъчните постъпления и да намали социалните облаги, за да намали бюджетния дефицит, посочва Ройтерс. Въпреки високите темпове на икономически растеж бюджетният дефицит продължава да расте и вече отложи присъединяването на Чешката република към еврозоната след 2010 г.

Кабинетът вече обяви, че ще поиска предсрочни избори, ако плановете му за бюджетна реформа се провалят. Противоречията между коалиционните партньори във връзка с реформите са източник на постоянна нестабилност в коалицията, която има една 100 от общо 200 места в парламента, подчертава агенцията.

Въвеждането на плосък данък върху общия доход на физическите лица и е отстъпка от страна на правителството, срещу която по-малките опозиционни партньори на Гражданската демократическа партия на премиера Мирек Тополанек се съгласиха на някои намалени социални плащания, главно в сферата на здравеопазването, посочва Ройтерс. Освен това се повишава търговския данък върху хранителните стоки и някои стоки от първа необходимост. Плоският данък върху общия доход в размер на 15 процента е значително по-нисък в сравнение с горната граница от 32 процента, с която в момента се облагат най-високите доходи. Корпоративният данък се намалява от 24 на 21 на сто, според договорения пакет от бюджетни реформи. Бюджетният дефицит на страната за 2008 г. трябва да намалее на 3.2 на сто от брутния вътрешен продукт, сравнено с 4 на сто през тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *