Чехия спря да приема бежанци

Президентът на Чехия Милош Земан отклони предложението на правителството да приеме около 2700 бежанци в страната, предаде руската редакция на Deutsche Welle, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Президентът е против разполагане на бежанци на чешка територия“, съобщи секретарят на президента Иржи Овчарек. „Нашата страна не може да си позволи да се подлага на опасност като Франция и Германия“, добави той. Според него приемът на мигранти „ще стане храна за терористични атаки в Чехия“.

Съгласно предложението на правителството Чехия до 2017 г. би могла да приеме 2691 бежанци, които в момента се намират в Италия и в Гърция. Това може да стане извън зависимост от разпределението на бежанци по страните-членки на ЕС. Но Чехия не е съгласна с това, както и Унгария, Полша и Словакия информира economynews.bg.

И по-рано Земан се е изказвал негативно за бежанците. Миналата седмица той разкритикува германския канцлер Ангела Меркел, че „има склонност да настоява на своето, когато действителността свидетелства за друго“. Според него Меркел трябва да признае, че „културата на гостоприемство, за която настоява е безразсъдна“

 

Огнян Дечев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *