Чехия увеличи лихвите

Централната банка на Чехия стана първата в Европа, която увеличи лихвените проценти за първи път от десетилетие: до 0,25%, пише вестник „Коммерсант“, цитиран от агенция Фокус. Засега обаче не може да се говори за промяна на тенденциите.

Независимо от забележимото оживление на европейската икономика, другите централни банки в региона засега не са готови за затягане на парично-кредитната политика.

Решението на чешката Централна банка не е изненадващо за пазара. Още през април Прага се отказа от провеждането на мащабни валутни интервенции и развърза курса на кроната, твърдо фиксиран към еврото от 2013 г. насам.

„Ние имаме достатъчно вътрешни причини, за да увеличим нашите лихвени проценти и да започнем процес на постепенно нормализиране на монетарните условия не само чрез засилване на кроната, но чрез постепенно повишаване на лихвите“, заяви ръководителят на Банката Иржи Руснок, информира infostock.bg.

Анализаторите не очакват скоро другите европейски централни банки да последват примера на Прага. Едва ли ще бъде предприето увеличаване на лихвените проценти, преди такова решение да бъде взето от Европейската централна банка.

 

 

 

financebg.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *