Чешката дипломация се задейства в защита на ЧЕЗ

Чешките дипломати в Брюксел са се заели с проблемите на енергийния гигант ЧЕЗ в България, където електрическата компания е изправена пред опасността да й бъде отнет лицензът. На много от членовете на Европейската комисия е предоставена съответстваща информация, съобщи чешкото издание „Праг дейли монитър“, цитирано от „Фокус“. Преди два дни ДКЕВР откри рлоцедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради установени нарушения. До отнемането на лицензията може да се стигне обаче след изслушването на компанията на 16 април. „Чешката република на правителствено ниво е привлякло вниманието на членовете на ЕК към събитията, свързани с компанията ЧЕЗ в България,а именно на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.”
Това заяви чешкият посланик в ЕС Мартин Повейсил в изявление за чешките журналисти. „Еврокомисарят по търговията Карел де Гюхт и еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние са информирани по подобен начин”, добави посланикът.
„Чехия трябва да използва контактите си в Европейския съюз и механизмите за арбитраж, за да защити позицията на чешката електрическа компания ЧЕЗ в България“. Това заяви пред журналисти и новоизбраният президент Милош Земан, цитиран от изданието. Той посочи, че чешкото правителство трябва да проведе двустранни преговори и да обсъди ситуацията с българския кабинет, въпреки че той е в оставка. „Всяко благоразумно правителство трябва да защитава интересите на компаниите си”, подчерта Земан. В защита на ЧЕЗ се изказа и настоящият президент Вацлав Клаус. Отнемането на лиценза в България е необоснована, заявиха и от ЧЕЗ в България
Стартирането на процедура по отнемане на лицензиите на „ЧЕЗ Електро България“ АД и ЧЕЗ Разпределение България“ АД е необяснимо и ние ще направим всичко необходимо, в законоустановения срок и по законоустановения начин, за да докажем, че няма основания за подобни действия, заявиха от ЧЕЗ. От компанията изтъкват, че са спазвали, спазват и ще продължат да спазват всички закони в държавата и декларат желанието си да продължат да работят, да подобряват обслужването на клиентите и да осигуряват качествено електроснабдяване за хората от Западна България. „Искаме да продължим да работим с общините за подобряване на комуникацията с клиентите и да бъдем по-близо до проблемите на хората. Разбираме нашата отговорност и сме отворени за диалог в интерес на обществения консенсус“, посочват още от дружеството.
Според тях, България е единствената страна в ЕС, в която все още няма функциониращ либерализиран енергиен пазар.
„Верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига. Така хората ще могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него. Това е най-добрият начин на регулация. Цените трябва да са образувани по един напълно прозрачен и видим за обществото начин. Хората имат право да знаят за какво и на кого плащат, как се формират цените и кой е отговорен за тях. По този начин ще се избегнат всякакви спекулации, създаващи напрежение и несигурност“, смятат от ЧЕЗ.
От компанията са съгласни, че обществото трябва да участва легитимно в процеса на ценообразуване, за да е информирано и да има спокойствието, че всичко е законно, справедливо и в негов интерес. „Всичко, което правим е видимо и прозрачно, защото е свързано с електроснабдяването на домакинствата, бизнеса и институциите в Западна България“, допълват обаче от компанията. В оценка на работата си досега от ЧЕЗ изтъкват, че през годините от 2005 г. до сега са направили много, но има още много да се прави. На двете компании – “ЧЕЗ Електро” и “ЧЕЗ Разпределение”, вече са съставени общо 21 акта за нарушения. Преди два дни зам.-председателят на ДКЕВР Андон Роков съобщи, че част от тях са заради нарушения на закона за обществените поръчки и защото дружеството не е връчвало протоколи, когато е сменяло електромерите на абонатите си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *