Чешката крона е поскъпнала с около 20% спрямо долара

През 2018 г. се очаква валутите на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) да продължат поскъпването си, водени от чешката крона, пише в свой анализ „Ройтерс“.

Припомняме, че кроната и полската злота бяха най-добре представилите се валути в света през миналата година. И двете поскъпнаха с повече от 5% срещу еврото и с около 20% спрямо долара. Техните ръстове бяха много по-големи, особено за злотата, отколкото прогнозираха анализаторите преди една година.

Според ново изследване, проведено от 2 до 4 януари, кроната ще продължи пътя си нагоре, като ще поскъпне с 2,4% спрямо еврото до 24,95 крони за едно евро до края на 2018 г.

Злотата и унгарският форинт се очаква да поскъпнат с около 1% спрямо европейската валута през тази година до 4,13 злоти и съответно 307,5 форинта за едно евро през 2018 г.

„Злотата и унгарският форинт поскъпнаха до нива, очаквани към края на годината. Тези ръстове са твърде резки, като се очаква валутите да се укротят в краткосрочен план“, коментираха от DZ Bank.

В Унгария централната банка продължава да разхлабва паричната си политика преди изборите през април или май. Междувременно напрежението между Варшава и Брюксел, по отношение на реформите в съдебната система в Полша, може да окаже натиск върху злотата през следващите месеци.

„През цялата година кроната и злотата се очаква да повтарят силните резултати от миналата година“, коментират анализатори.

Според тях основните фактори за валутните ръстове са стабилният ръст в региона и неговият основен търговски партньор, еврозоната, както и очакванията, че паричната политика ще се затегне в Европа.

Централната банка на Унгария едва ли ще повиши основната си ставка през тази и следващата година, но нейният икономически растеж и излишък по текущата сметка подкрепят форинта,информира infostock.bg.

В Румъния, където силното нарастване на заплатите поражда безпокойство за икономическо прегряване, румънската лея не се очаква да се укрепи спрямо еврото тази година, след като през миналата година поевтиня с около 3% спрямо европейската валута.

Според проучването сръбският динар ще продължи да отслабва – с около 1,3% през тази година до ниво от 120 динара спрямо едно евро.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *