Чилийските миньори вече са по домовете си

Почти всички от 33-мата миньори, спасени след 69 дни под земята в Чили, вчера напуснаха болницата в Копиапо, за да се приберат у дома. Само двама от тях, чиято самоличност бе запазена в тайна, останаха под медицинско наблюдение, съобщи БТА. Те са прехвърлени в друго заведение за сметка на чилийската здравноосигурителна асоциация за лечение на дентален проблем при единия и световъртеж и гадене при другия, съобщи д-р Паола Нойман, отговаряща за здравеопазването в областта Атакама.

28-те изписани вчера следобед дискретно успяха да избегнат репортерите, дебнещи пред болницата. Колите с миньорите излязоха незабелязано с изключение на един кортеж от няколко автомобила вечерта, предаде Франс прес. Никой от миньорите не направи изявление. Имената им вече са прочути и те са залети с молби за интервюта от целия свят, като някои медии дори предлагат възнаграждения, достигащи 50 000 долара. Но те остават солидарни и са обяснили на властите, че искат да основат фондация, заявил Омар Рейгадас, син на миньора със същото име. Ако получат нещо, ще го получат и 33-мата заедно, казва той.

Предишната вечер първите трима – чилийците Хуан Лянес и Едисон Пеня и боливиецът Карлос Мамани, които бяха в най-добра форма и първи получиха разрешение да напуснат болницата и да се върнат при семействата си, бяха преследвани от журналистите до вратата на домовете им. Имам нужда да съм сам, на спокойствие, каза 52-годишният Лянес пред АФП. Първите 17 дни бяха кошмар, после всичко се промени. Сега трябва да уредя наново живота си. Ако нямам друг избор, ще продължа да работя като миньор, но ако имам друга възможност, ще сменя работата си – прекалено тежка е, сподели той. Засега иска да изпълни мечтата си – пътуване до Маями. Лянес призна пред журналистите пред скромния му дом в работническото предградие на Копиапо Тил-Тил Бахо, близо до болницата, че сега просто иска да изяде най-сетне един сандвич със сьомга.

Конфети и тълпи от съседи, развяващи национални знамена и надуващи вувузели, посрещнаха първите трима, които бяха изненадани от размера на множеството, търпеливо очакващо ги до късно вечерта, предаде Ройтерс. 34-тодишният Пеня, бивш триатлонист, който пробягвал 10 км на ден по тунелите на мината, за са се справи със стреса, бе изумен от посрещането. Ние не сме някакви попзвезди, а обикновени хора, каза той. Боливиецът Мамани благодари на приемната си родина

Миньорите отказват коментар, когато ги питат кои са най-мъчителните им преживявания. Роднини намекнаха за пакт за мълчание между мъжете за най-тежките травми.

Чилийското правителство планира да превърне епопеята в изложба, която да пътува по света, а после да се върне в Чили, където за нея вече спорят различни музеи. Много страни ни казаха – организирайте изложба, която да обиколи целия свят, това ще бъде прекрасен имидж за Чили, обясни министърът на вътрешните работи Родриго Хинцпетер. По думите му, ако миньорите са съгласни, изложбата ще включва предмети, които са използвали по време на плена си – облекло, съдове, карти за игра. Министърът на мините Лауренсе Голборне вече заяви, че техниката, използвана за спасяването на миньорите, ще бъде запазена, за да може „Чили и светът да запазят спомена“. Той спомена капсулата „Феникс“, сондите, пробили 622- метровия канал, пластмасовите тръби, осигуряващи въздух.

Крайната дестинация на експонатите вече предизвика битка между различни институции. „Коделко“, компанията, която водеше спасителните работи, и чилийският военноморски флот, построил капсулата в пристанище Талкахуано, разчитат да обогатят музеите си, кметът на Талкахуано също претендира за капсулата, а кметът на Копиапо, близо до мината Сан Хосе, смята че неговият град има предимство. Вече прочутата бележка, изнесена от сонда, която обяви на света, че 33-мата са живи и здрави, също е обект на различни домогвания. Тя е в ръцете на президента Себастиан Пинера, който вече заяви, че тя е част от националното наследство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *