Чили върши чудеса, Либия поднови петрола

Единственото обяснение за ръстовете бе успехът на Италия да се финасира при по-ниски лихви от облигационните пазари. Подобни новини днес липсват, но инерцията явно е по-силна.  FTSE 100 INDEX расте с 0.11% до 5 571 пункта. DAX INDEX добавя 0.23% зо 5 862 пункта. CAC 40 INDEX добавя 0.4% зо 3 140 пункта.
Няма промяна във вълутната търговия, а петролът се отдалечи от психологическите $ 100 и в момента лекият американски петрол се търгува срещу $ 99.64 за барел.
Последният ден за сделки от тази календарна година отразява успокояване на пазарите. По-оживено е в търговията със стоки и валути, докато при акциите има известно затишие.
Индексите са на положителна територия от двете страни на океана. Зад позитивизма на инвеститорите в САЩ застанаха добрите данни от пазарите на труда и на недвижимите имоти. Макар да бе отчетено известно повишение в броя на хората, които подават молби за социални помощи, от департамента по труда коментираха, че първо ръстът е незначителен (под 400 хил. души за седмица), че се дължи отчасти на сезонни фактори и освен това има индикации за стабилизиране на ситуацията с безработицата.
По отношение на пазара на недвижими имоти през ноември е отчетен ръст от 7.3% на предварителните договори за покупко-продажба на жилища. Освен това лихвата по 30-годишните ипотечни книжа спадна под 4%.
DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 1.12% до 12 287 пункта.  S&P 500 INDEX добави 1.07% до 1 263 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX порасна с 0.92% до 2 613 пункта.
Търговията в Азия също не е особено „тежка“. При ниски обеми и слаба активност от страна на инвеститорите основните индекси са на положителна територия. Предпазливостта взема връх над желанието за по-дръзки игри на борсите, тъй като нито Европа, нито Китай дават сигнали, че са на път да разрешат дълговите си проблеми или опасността от незадоволителен икономически растеж.
NIKKEI 225 расте с 0.45% до 8 436 пункта.  HANG SENG INDEX се покачва с 0.41% до 18 472 пункта. CSI 300 INDEX се повишава с 1.16% до 2 338 пункта.
След рязкото пропадане надолу с повече от 23 долара за един ден и след шест поредни сесии на загуба, златото успя да възпре тази негативна тенденция и започна леко да възстановява цена. Към този час тройунция от благородния метал струва $ 1 555.90, което е поскъпване с 15 долара.
При еврото обаче нещата не изглеждат променени. След като се плъзна на 15-месечно дъно към долара и до 11-годишен минимум към японската йена, обединената валута остава евтина, което може би е добре за европейския износ. За трейдърите обаче това движение показва оттегляне на инвеститорите от рисковите активи и недоверие в мерките, взети за борба с дълговата криза в еврозоната.
Обединената валута имаше пропадане до $ 1.2857 в търговията снощи, а в момента обмяната му към долара е при нива $ 1.2938. Най-вероятно за по-рязкото му потъване роля са изиграли добрите новини от САЩ, които върнаха вярата в долара като сигурен актив, съхраняващ стойността на парите. Последвалото леко отстъпление пък може да се обясни с прибиране на печалбите.
На годишна база еврото изгуби 3.3% към долара и 7.4% към йената. Доларовият индекс DXY покачи нивото си с 1.8% до 80.425 пункта.
Петролът е на 33 цента от цена $ 100 за барел лек американски, което отново показва поскъпване на суровината. Брентът се търгува срещу $ 108.47 за барел, което е ръст от 14 цента.
На пръв поглед това поскъпване е нелогично, имайки предвид, че снощи стана ясно, че запасите от суровина в САЩ са се увеличили. По данни на оторизираната агенция, която извършва инвентаризациите, в хранилищата за петрол е имало с 3.9 млн. барела повече от обичайното през миналата седмица, което е значително увеличение.
В търговията с петрол влияние може да окаже новината за това, че най-голямото пристанище на Либия – Es-Sider, от което тръгват танкерите с петрол, е готово да заработи на пълни обороти. То бе затворено заради гражданската война, довела до свалянето на Муамар Кадафи от власт, като имаше нанесени поражения на инфраструктурата му. Сега обаче съоръженията му са възстановени и първите товаро-разтоварни дейности могат да започнат още от 2 януари. От сега е насрочено изпращането на 10 карго-товара всеки от които от по 600 хил. барела петрол.
Сред по-интересните новини от останалия свят се набиват на очи данни от Чили, където безработицата е намаляла и вече достига 7.1%. Освен това Брутния вътрешен продукт на страната отчита нарастване от 2% през месец ноември, по данни на националната статистика.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *