Числата ми пречат

По време на церемонията по подписването на договора за проучване на нефт и газ с „Тотал“ , „Репсол“ и ОМВ, Бойко Борисов съобщи, че очакваната инвестиция е за 1 млрд. евро. Министър Добрев спомена същата сума, но в лева. Неволна грешка вероятно. Дори и да не е неволна грешка, разликата е само два пъти, пак не е кой знае какъв проблем, за да се занимаваме с него.
Проблемът е, че Бойко Борисов говори каквото си иска и никой не го коригира. Всеки ден е така. Ако не вярвате, отделете още две минути и стигнете до края на този текст.
Проблемът не е, че премиерът не може да смята. Надявам се да може. Проблемът е, че не му пука какво говори. И докато никой, ама никой не смее публично да го опровергае, дотогава той ще подхвърля подобни фантастични числа. Ако мълчаливото ръкопляскане продължава, утре ще ни каже, че Земята е плоска, а пък той е висок 17.93 м. И пак ще го цитираме безкритично.
На 22 август премиерът прие роднини на задържаните вИспания моряци и по време на срещата не скри гнева си, защото постоянно се съобщавало за хванати българи с кокаин.
„То става вече колко пъти – 20 тона, 40 тона, 3 тона. Вече като се заговори за България…“, възмути се Борисов. Лично аз не си спомням за заловени българи с 20 или 40 т кокаин, но се опитах да си го представя. Т.е. нещо като десет кораба „Свети Николай“ на едно. Бре, все щеше да стане новина от това, даже не само българска, но и световна.
През последните няколко години на територията на целия Европейски съюз са залавяни доста под 100 т кокаин годишно, а пък според статистиката на DEA (Американската агенция за борба с наркотиците), за цялата 2011 г. заловеният кокаин на територията на САЩ е 33 т. Числата на Бойко Борисов може да се верни, само ако целият световен трафик се държи от българи. Но това не е вярно.
Точно на Гергьовден МВР залови 67 кга кокаин в Русе.  Премиерът съобщи, че стойността му е над 100 млн. лв. Но пък и този път сметките изобщо не излязоха. Дори и по цени на дребно, това количество може да струва максимум 10 млн. лева. Отново разминаването е 10 пъти.
На 13 ноември 2010 г. Владимир Путин беше в София  и каза, че България ще печели по 2,4 млрд. долара годишно от транзитни такси от газопровода „Южен поток“. Бойко Борисов хареса това число и го повтаряше често. Елементарната сметка показва, че очакваната сума е около 10 пъти по-малка.
Всички тези случаи са свързани с числа, а там най-лесно се греши. Фриволното отношение към фактите обаче е заразно. Тия дни Симеон Дянков се подхлъзна по мераците на колегата си Мирослав Найденов и заговори за замразяване на някои цени. Дянков се насочи към млякото, защото „в Съединените щати, които аз познавам добре, има твърда цена на млякото, по причина, че се използва и от децата“. Тук дори няма нужда от сметки, за да разбереш, че има нещо нередно в изказването на министъра. Това просто изобщо не е вярно.
Така си говорим в България. Всеки подхвърля някакви числа и измислици, после никой не ги проверява и дребните на пръв поглед лъжи заживяват собствен живот. А е необходимо толкова малко – само да мислим. Понякога.

блог на Иван Бедров

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *