До €134 млрд. разходи за 2017 г. очакват държавите от ЕС

Разходите на ЕС трябва да бъдат ограничени до 134 милиарда евро за 2017 година. Това заявиха постоянните представители на държавите – членки. Така те подготвят почвата за новия кръг преговори по бюджета, които обикновено преминават в ожесточени спорове, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Обикновено мнението на страните членки на ЕС по традиция се разминава с позицията на Европейския парламент /на снимката/ за общностния бюджет, като правителствата се стремят да ограничат разходите, а законодателната институция застава на обратната позиция и често подкрепя по-големите разходи.
Повечето от парите се връщат обратно в 28-те държави за най-различни неща – от земеделски субсидии и подкрепа за по-бедните региони до научно-изследователски и образователни програми.
Европейската комисия предложи съюзът да изразходи 135 милиарда евро през следващата 2017 година, което е с близо 6 процента по-малко спрямо тазгодишния бюджет, главно заради бавното стартиране на програмите за регионална помощ в новия седемгодишен бюджетен цикъл. Обаче че правителствата настояват да затегнат още финансовия колан.
Посланиците на държавите в ЕС предложиха орязване на разходите със 7 процента (до 134 милиарда евро). Предложението им трябва да бъде официално прието през септември, което се счита просто за служебна формалност. След това правителствата трябва да постигнат компромис с Европарламента.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *