Членове на Камарата на лордовете са обвинени в корупция

Във Великобритания се разгаря скандал след като журналистическо разследване обвини членове на Камарата на лордовете в готовност да приемат подкупи в замяна на промени в законопроекти.
Британският премиер Гордън Браун определи като много сериозни обвиненията.
В „Сънди таймс“ публикува разследване, според което четирима лордове от управляващата Лейбъристка партия са проявили готовност да бъдат „купени“.
Според разследването на репортери на вестника под прикритие, четиримата предложили да помогнат за промени в законодателството в замяна на до 120 хил. британски лири годишно.
Репортерите се представили за пратеници на чуждестранен бизнесмен, който искал да отвори верига магазини и да получи данъчни облекчения.
Журналистите отправили предложения към десетима лордове от различни партии, като само четирима отговорили положително, сред които двама бивши министри от управляващата партия.
Двама от лордовете са записани тайно да казват на репортерите, че и преди са гарантирали, че промени в законопроекти ще бъдат приети от парламента в помощ на техни клиенти, отбелязва „Сънди таймс“.
Горната камара има консултативна функция в законодателната власт и правомощията да забави закони в някои области.
Лидерът на Камара на лордовете баронеса Джанет Роял вчера обяви започването на вътрешно разследване и също определи обвиненията като много сериозни.
Четиримата лордове, срещу които бяха отправени обвиненията, отричат да са замесени в корупция.
Важно е да не влияем на разследването, но става въпрос за много тежки обвинения, заяви премиерът и лидер на Лейбъристката партия на пресконференция.
„Ще бъдат предприети всички необходими действия. Решени сме да разнищим какво се е случило“, допълни Гордън Браун.
Днес „Индипендънт“ публикува проучване, според което 139 членове на Камарата на лордовете работят като платени консултанти. Те получили над 252 сделки за консултации, голяма част от които срещу заплащане, с повече от 200 компании, обществени организации и лобистки групи. Сферите на дейност включват бизнеса, промишлеността, отбраната, изкуствата, благотворителна дейност и местното управление.
Членовете на Камарата на лордовете трябва да обявяват всички свои бизнес връзки в специален регистър на интересите, включително и консултантската си дейност извън парламента. От тях не се изисква да регистрират сумите.
„Индипендънт“ отбелязва, че няма данни лордовете да са виновни в някакви законови нарушения или неправомерно оказване на влияние чрез тяхната консултантска дейност.
„Трансперънси интернешънъл“ поиска реорганизация на регистъра в Камарата на лордовете, за да се гарантира истинността на обявените интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *