Чудеса днес не стават: Няма да разследват случая с подкупа на Плевнелиев

Постановлението за отказ е издадено на 10 октомври, съобщиха от Софийската градска прокуратура за Дир.бг.  Държавното обвинение бе сезирано от членовете на Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская“ Петър Пенчев и Атанас Чобанов, откъдето ще обжалват отказа.
Преди време вътрешният министър Цветан Цветанов разкри, че през 2007 г. трима столични съветници са изнудвали  Плевнелиев за 500 000 евро, за да придвижат проекта му за „Бизнес парка в София“. По това време кандидатът за президент е бил управител на строителна фирма.
Проверката беше възложена на Румяна Арнаудова от градската прокуратура. Тя е стигнала до извода, че по случая няма нужда да се провежда разследване. Причината е, че няма данни, че на Плевнелиев е искан подкуп, пише в. „Дневник“, като се позова на „Биволь“. Прокурорът стига до заключението от писмени обяснения от Плевнелиев и  депутата от левицата Петър Курумбашев. През 2007 г. той бе общински съветник в София и твърди, че Плевнелиев му се оплакал за забавяне на замени на земи, необходими за завършването на проекта.
Арнаудова не е говорила с Цветанов, нито общинските съветници Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов, които съветникът от БСП Георги Кадиев посочи като хората, поискали подкупа от Плевнелиев.
Обясненията на Плевнелиев пред прокуратурата са, че нито той лично, нито негови пълномощници са се срещали с хора, които да са му предлагали пари или да са го изнудвали, за да не пречат на приключването на сделката за „Бизнес парк София“. Плевнелиев твърди, че изявлението на Кадиев е провокирано от неправилни интерпретации в медиите на Цветанов.“Тошев не познавал, Иванов винаги му съдействал и бил доброжелателен, а Кирилов виждал само на сесиите на общинския съвет“, коментира Плевнелиев отношенията си с тримата общинари.
Петър Пенчев и Атанас Чобанов, членове на обществения съвет на организацията „Анна Политковская“, посочват в жалбата си за обжалване до Софийската апелативна прокуратура (САП), че изводите за липса на данни за престъпление са направени при неизяснени обстоятелства, тъй като не са снети писмени обяснения от главния източник на техния сигнал – вицепремиерът Цветан Цветанов, който изкара наяве случая, пише Медиапул.
Авторите на сигнала настояват САП да снеме обяснения от премиера Бойко Борисов (кмет на София през 2007 г. – б.р.) и от Георги Кадиев, тъй като никой от двамата не се е отрекъл от думите си, че знае подобни случаи. В жалбата се допълва, че обвинителите сами трябва да преценят дали е необходимо да бъдат разпитани Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *