Чужденци стават българи с инвестиция от 1 млн. лв

Това реши на второ четене парламентът, който прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите, като в преходните и заключителни разпоредби измени законите за българското гражданство и за чужденците.
Условията са дружеството да не е обявено в несъстоятелност или да е в открито производство по несъстоятелност или ликвидация, да няма парични задължения към държавата или към община, нито неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители. Статут на постоянно пребиваващ у нас ще могат да получат инвеститори, внесли в капитала на българско търговско дружество не по-малко от 4 милиона лева като съдружници или акционери и притежаващи не по-малко от 50 на сто от капитала на дружеството, в резултат на което са извършени инвестиции за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи в размер не по-малък от 4 милиона лева и са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани. Предложението беше на Огнян Стоичков от „Атака“. Първоначалният вариант предвиждаше инвестицията да е от 1 милион лева или да се разкрият поне 25 работни места. Разрешение за постоянно пребиваване у нас може да получи и чужденец, който извършва дейност по изпълнение или поддържане на инвестиции, клас А и Б, или по приоритетен инвестиционен проект. Предложението българско гражданство да се получава срещу покупка на недвижим имот, като условието да е цената на имота да не е под 600 000 лева, не беше прието. Тази промяна в закона за насърчаване на инвестициите бе обсъждана над два часа от депутатите. Първоначалната идея беше условието да е цената на имота да не е под 1 млн. лева, но в пленарната зала депутатът от ГЕРБ Любен Татарски предложи да се запише по-ниската цена. Изненадващо правната комисия се обяви против идеята, а депутатите от опозицията настояват тя да бъде оттеглена. Говорим за насърчаване на инвестициите, а не за насърчаване на чуждестранните инвеститори. Тези мерки не могат да решат пропуските в другите области, заяви по време на дебатите от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България (КБ) Янаки Стоилов, цитиран от БГНЕС. Привлекателността за инвеститорите на страната ни може да дойде от други фактори – липса на корупция, добра бизнес среда, качество на работната ръка, а не – дайте 1 млн. лв. и ставате български граждани, изрази несъгласие с философията на закона той. Вдигнахте прага на 4 млн. лв. за придобиване на статут на постоянно пребиваващ на инвеститор небългарски гражданин, а тук предлагате българско гражданство за инвестиция до 1 млн. лв., оспори диспропорционалността на нормата Корнелия Нинова от КБ. Тя изтъкна още, че има процесуално нарушение – чрез закон да се променя друг закон, който вече е между първо и второ четене. По-важно, според нея, обаче е, че МВР и представители на службите при обсъждането във вътрешната комисия са били против промяната. Затова нямало и доклад на комисията, предаде БТА.
„Знае ли Цветан Цветанов какво правите днес, без да се съобразите със сигналите за националната сигурност“, обърна се към мнозинството Корнелия Нинова. Тя смята, че именно такива текстове ни пречат да влезем в Шенген. Четин Казак от ДПС също настоя текстовете да отпаднат, а Павел Шопов от „Атака“ – да бъдат отложени. От изказването на председателя на правната комисия Искра Фидосова стана известно, че тя е изразила резервите си при обсъждането на двата параграфа. Тя не подкрепя възможността за придобиване на статут и гражданство, „само защото някой е купил например два апартамента у нас“. Според нея е необходимо завишаване на размера на внесения капитал, даващ правото на чужденец да стане постоянно пребиваващ в страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *