Чуждестранните инвестиции в света са се свили с 13%

Глобалните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са намалели с 13% през 2016 г. През 2017 г. се очаква те да нараснат с 10%, но политическата несигурност, свързана най-вече с Brexit и новата американска администрация, може да възпре възстановяването, сочи доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), цитиран от Ройтерс.

ПЧИ, които се състоят основно от трансгранични сливания и придобивания (M&A) и инвестиции в стартиращи проекти в чужбина, са ветропоказател за тенденциите в глобалните процеси и бъдещите търговски връзки.

Тази година се очаква те да започнат да се увеличават отчасти под въздействието на покачването на цените на суровините и по-доброто състояние на активността в производствения сектор, посочва AFP.

Според директора на отдела за инвестиции и предприятия в UNCTAD Джеймс Чжен „се намираме в труден период“, когато „всичко може да стане“.

Глобалните преки чуждестранни инвестиции се оценяват на общо 1,52 трлн. долара през 2016 г.

САЩ са най-важната дестинация, като през миналата година натам са насочени 385 млрд. долара, което е повишение от 1% спрямо 2015 г. Великобритания е на второ място със 179 млрд. долара, което е близо шесткратен ръст, благодарение на три големи сделки. Китай е трети със 139 млрд. долара, информира investor.bg.

В географски план ПЧИ силно са намалели миналата година в Европа (-29 на сто), в развиващите се региони на Азия (-22 на сто) и в Латинска Америка и Карибите (-19 на сто).

В Африка са били почти стагниращи (-5 на сто), но са се увеличили в Северна Америка (+6 на сто) и с цели 38 на сто в страните в преход. Силно е увеличението и в Япония и Австралия.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *