Чуждестранните инвестиции надхвърлят 29 млрд. евро за последните 10 години

Чуждестранните инвестиции с ръст: за последните десет години, по данни на БНБ, в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро, като устойчиво растат вложенията в сектори на икономиката с висока добавена стойност. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Международната конференция „IT Hub Connect 2018“, която се организира от Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара. Той изнесе презентация на тема „България: дестинация за инвестиции. Бъдеще на инвестициите и инвестиции на бъдещето“ в рамките на един от панелите на форума.

„За последните 10 г. в страната ни бе създадена една много сериозна база, която ние трябва да надграждаме“, подчерта Александър Манолев. По думите му на първо място сред чуждестранните инвестиции за периода се нарежда Холандия (с над 6 млрд. евро), следвана от Австрия (с близо 3 млрд. евро), Германия (с над 2 млрд. евро) и Гърция (с 1,9 млрд. евро). „Това обаче, което трябва да ни фокусира вниманието е каква е структурата на тези инвестиции и в кои сектори на икономиката ни се съсредоточават те“, допълни икономическият заместник-министър и поясни, че през последните години устойчиво се увеличава делът на вложенията в сектори на икономиката с висока добавена стойност. През 2017 г. инвестициите в преработващата промишленост са с дял от 33% от общия обем на преките чуждестранни инвестиции, следвани от  секторите „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети“ с дял от 32%, стана ясно от неговото изказване.

„Тези процеси могат и трябва да се управляват още по-ефективно чрез Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) и това е посоката, в която работим“, каза още той. Според изнесената статистика за 2017 г. са издадени 31 сертификата по ЗНИ, като 15 от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги. От началото на 2018 г. са издадени общо 10 сертификата, като 6 от тях са в такива сектори. „Движим в правилна посока, но имаме нужда от още усилия, за да развием именно секторите с висока добавена стойност“, подчерта Александър Манолев.

Международната конференция IT Hub Connect 2018 се проведе в период 26 –  27 март 2018 г. в София Тех Парк, като бе официално открита от министъра на икономиката Емил Караниколов. Събитието бе под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС. На форума се дискутираха възможностите за инвестиции и иновации в България и Европейски съюз, като се постави акцент на възможността за задълбочаване на сътрудничеството в ИТ-сферата и разпознаване на нашата страна като врата за Индия към Общия дигитален европейски пазар.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *