Чуждите банки с високи лихви унищожават родни фирми

Националната асоциация на българския бизнес иска уволнението на директора на териториалната дирекция на НАП в Русе, тъй като има факти, че директорът за лични интереси преследва чрез ревизии по цяла година различни фирми, членове на асоциацията.
За искането е уведомен финансовият министър. Поради необоснованите и убийствени за бизнеса банкови лихви, лошите кредити в българските банки са достигнали вече 30 на сто и има опасност това явление да расте лавинообразно, заяви на пресконференция в Русе председателят на Националната асоциация на българския бизнес Светозар Николов, цитиран от БТА.
Според Николов асоциацията е уведомила министър-председателя и министъра на финансите, че трябва да съдействат срещу поддържаните високи лихви по кредитите, защото лихвите ликвидират малкия и среден бизнес, стопанското развитие на страната и застрашават вече националната сигурност.
В Националната асоциация на българския бизнес смятат, че чрез високи лихви умишлено се унищожават водещи промишлени предприятия, за да бъдат изкупени на безценица от чуждестранни лица.
Поради високите лихви от 14 – 16 на сто българското промишлено производство не е конкурентно например на гръцкото или румънското, тъй като при тях върху кредитите са плащат съответно едва 3 на сто и 4 – 6 на сто, коментира Николов. Той съобщи, че Националната асоциация на българския бизнес е организирала пред банка ОББ в Русе протест заради забавени 78 дни дължими плащания.
За този случай се иска проверка от банковия надзор на БНБ и дори изземване лиценза на ОББ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *