Срив на чуждите инвестиции за осемте месеца

Срив на чуждите инвестиции за осемте месеца: от януари до август 2016-а у нас са вложени под 1 млрд. лева при почти 1,5 милиарда през същия период на миналата година. Според  данни на Националната банка този спад реално означава истински срив с  тревожните  33 процента.

От Aгенцията за инвестиции иначе са оптимисти дори и два месеца преди края на годината, тъй като очакват няколко големи инвестиции у нас, които да променят крайно негативната картина, която е резултат и от съществуваща вече тенденция. Сред тях  е и мечтаният  проект на авиогигант, който да обслужва и ремонтира у нас мегамашини като “Еърбъс 380”.

Парадоксалното е, че на фона на усилията на държавно нивo на местно равнище понякога се стига едва ли не до умишелоно противопоставяне, почти саботаж, например при получаване на разрешителни… “Същевременно друга община може да се справя чудесно и в крайна сметка това рефлектира на национално ниво. Инвеститорът ще каже на своя приятел: „Не ходи в България”. Няма да каже: „Не ходи в мястото Хикс, защото срещнах сериозни проблеми”, коментира Стамен Янев, председател на Агенцията за инвестиции. И ако този инвестиционен вариант на приказката „Царят дава, пъдарят не дава“ ни представя пред мераклиите по света да финансират свое производство или какъвто и да е било проект в нашата страна, нищо чудно, че инвестициите са паднали с 33 на сто в сравнение с миналата година!

 

Ели ЯНЕВА 

One thought on “Срив на чуждите инвестиции за осемте месеца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *