Шанхай стана най-голямото пристанище в света

Най-богатият град на Китай е и най-оживено световно пристанище – миналата година Шанхай е изпреварил Сингапур по контейнерен трафик. Градските власти са изчислили, че през 2010 г. южнокитайското пристанище е обслужило 29.05 млн. еквивалентни единици /TEU, мярка за капацитет в контейнерните превози/, или с 500 000 TEU повече от Сингапур. Общият обем на карго товарите в Шанхай през 2010 г. е бил 650 млн. метрични тона.
Възходът на Шанхай се дължи на първо място на ръста в износа на китайски стоки. Китай е най-голямата търгуваща страна в света. Това се потвърждава не само от факта, че Китай изпревари през 2009 г. Германия като най-голям износител в света. Китай е и най-големият вносител на метали в света. Китай е и най-многолюдната и най-бързо растящата световна икономика: прирастът на БВП на Китай се запазва изключително висок, близо 10% през 2010 г., средно 11.4% през последните пет години.
Имаме поредната илюстрация за важността на китайската икономика – твърди за Bloomberg икономист в Сингапур. Но въпреки експанзията на новия световен първенец, има повече от достатъчно място за правене на бизнес в региона както за Шанхай, така и за Сингапур и Хонконг. Сингапур през 2005 г. отне титлата за най-голямо световно пристанище не от друг, а от Хонконг.
В самия Сингапур през 2010 г. контейнерният трафик е нараснал с 9.9%. Това се дължи на ръста на местната икономика, както и на икономическото възстановяване в Европа и САЩ. Според прогнозите на Световната търговска организация, през 2010 г. световната търговия е достигнала 13.5% експанзия.
Китайските лидери още през 2009 г. взеха решение да превърнат Шанхай в световен шипинг център до 2020 г. Важна стъпка в този план беше световното изложение Shanghai 2010 World Expo, привлякло за шест месеци до 31 октомври 73 млн. посетители.

През 2001 г. Шанхай обслужваше по-малко от половината от товарите, обработвани в Сингапур.
Съобщението за световния рекорд е разпространено от градските власти на Шанхай. Те заявяват, че имат план да пуснат на финансовите пазари деривати, свързани с цените на превоз на товари. Ще бъде предложен и индекс за морския транспорт на града.
Официалното становище на Пекин е, че китайската икономика трябва да продължи своята търговска експанзия и инвестициите в други страни за осигуряване на ускорен икономически растеж и в бъдеще. Редица от предложенията на Шанхай: за възстановяване на експортните такси на износителите, за допускане на луксозни туристически агенции, за повишаване на акцизите с цел финансиране на тунел за подобряване на пристанищния трафик – имат шанс да бъдат одобрени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *