Шведите затъват в дългове

Дълговете на шведските домакинства доближават критичен праг, над който има опасност да се ограничи ефективността на всяка икономическа политика на правителството, предупреди президентът
на централната банка Стефан Ингвес, цитиран от Франс прес. Този дълг, засилван от високите цени на недвижимите имоти, достига днес 170% от годишния разполагаем доход, като достига пикови стойности в най-големите градове. Централната банка прогнозира той да достигне 178% през 2016 година. „Не бива да надхвърля 180%, а леко да започне да спада в продължение на няколко години“, посочва Ингвес пред в. „Дагенс Нюхетер“.
В противен случай според него ще се стигне до доминиране на дълга, което означава, че икономическата политика ще бъде насочена изцяло към проблемите на задлъжняването и няма да бъде в състояние да се справя същевременно с други важни въпроси. Ръководителят на шведската централна банка, който от няколко месеца полага усилия да привлече вниманието към проблема, призовава за мащабен национален дебат за пазара на недвижимите имоти, който в големите градове се разраства прекалено бавно. В страната с относително ниска безработица в сравнение с останалата част от Европа и където мнозинството от населението са собственици, домакинствата продължават да трупат дългове при закупуване на жилище, възползвайки се от исторически ниските лихви. При сегашния темп на икономически растеж, дългът на шведските домакинства към финансовите институции ще прехвърли символичния праг от 3 трилиона крони (338 милиарда евро) преди средата на 2014 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *