Швейцария лицензира първите крипто банки

Швейцарският банков регулатор предостави банкови лицензи на две банки, ориентирани към криптовалути – първите по рода си в алпийската нация. Швейцария лицензира първите крипто банки.

Резултат с изображение за швейцария банки

И двата проекта са са сериозно финансово подкрепени от високопоставени банкери.

Крипто банките “Seba Crypo” и “Sygnum” осигуриха банкови лицензи от швейцарския финансов регулатор Finma, както бе отбелязано в отделни изявления от понеделник.

Този ход е от изключително значение за процъфтяващата блокчейн индустрия, която подрива традиционната банкова система. Seba и Sygnum са част от група от амбициозни крипто банки, които се опитват да бъдат първите.

Солидна подкрепа

Базираната в Цуг Seba си партнира с “Julius Baer”, частната банка със седалище на Цюрихската Банхофштрассе. Базираният в Цюрих управителен съвет на Sygnum включва бившия изпълнителен директор на “UBS” Питър Вуфли, а бившият служител на централната банка на Швейцария Филип Хилдебранд съветва компанията.

Едновременното одобрение има за цел да избегне неволно даване на преднина един проект пред друг. Подкрепата на Finma идва шест седмици, след като брокерът на криптовалути “Bitcoin Suisse” представи планове за надграждане до банков лиценз в Швейцария, информира cryptodnes.bg.

Швейцарците отстояват позицията си относно криптовалутите

Отделно във вторник Finma разработи регламенти за борба с прането на пари, свързани с насоките на работна група на G7 нареена “FATF”. По-конкретно, Seba, Sygnum и други крипто банки, които неизбежно ще последват, могат само да изпращат криптовалути и други токени на клиенти с потвърдена самоличност.

Базираният в Берн регулатор заяви, че няма да позволи на крипто банките да получават или изпращат токени от други институции, ако информацията за контрагента не може да бъде предадена чрез традиционните платежни системи. Finma каза, че за разлика от FATF, тя няма да предостави вратичка за нерегулирани крипто портфейли.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *