Швейцария слага край на тайните офшорни сметки

Настъпва краят на ерата на загърнатите в мистерия банкови сметки в Швейцария – най-големият център в света за управление на офшорните активи, пише Reuters. Страната вече автоматично ще споделя данни за клиентите на швейцарските банки с данъчните органи на десетки други държави.Швейцария слага край на тайните офшорни сметки.

Резултат с изображение за банки швейцарии

Федералната данъчна администрация (FTA) на Швейцария днес обяви, че в края на септември за първи път е обменила финансови данни според световните стандарти с цел справяне с данъчни измами.

Банковата тайна продължава да съществува в някои швейцарски райони – местните власти не могат автоматично да видят какво имат гражданите в своите местни банкови сметки – но приключиха дните, когато европейци с високи доходи можеха да вложат богатството си в швейцарска сметка, за която данъчните служби на другите държави нямат информация.

Първоначално Швейцария планираше да започне да обменя данни за банкови сметки в страната с всички европейски държави и 9 други страни: Австралия, Канада, Гърнзи, Исландия, Ман, Япония, Джърси, Норвегия и Южна Корея, информира economic.bg.

„Кипър и Румъния засега са изключени, тъй като не отговарят на международните изисквания за конфиденциалност и сигурност на данните”, отбелязват от FTA. Изпращането на данни към Австралия и Франция пък е отложено, защото тези страни поради технически причини засега не са предоставили на швейцарската данъчна администрация необходимите ѝ данни.

Около 7000 банки, тръстове, застрахователи и други финансови институции, регистрирани от FTA, събират данни за милиони банкови сметки и ги изпращат на швейцарската данъчна агенция. FTA в замяна изпраща информация на държавите партньори за около два милиона банкови сметки. Информацията съдържа името на собственика на сметката, адреса му, страната, в която живее, данъчен идентификационен номер, баланса по сметката и капиталовия доход. Това позволява на властите да проверят дали данъкоплатците коректно са декларирали своите активи в чуждестранни сметки.

Годишното изпращане на данни догодина ще се разшири до около 80 страни партньори, ако те отговарят на изискванията за поверителност и сигурност на данните.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *