Швейцария също облекчава правилата за банковите тайни

След като вчера Андора обяви, че премахва банковите тайни, а Лихтенщайн пое ангажимент да промени нормативната си база така, че да се противодейства на укриването на приходи и данъчните измами, днес още три европейски държави се съгласиха да променят правилата за банкова тайна съгласно с изискванията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Швейцария, Австрия и Люксембург са дали съгласие за промени преди днешната среща на финансовите министри и гуверньорите на 20-те най-развити страни, която ще се състои в Лондон, предава ВВС.
Промените са свързани с изискванията на ОИСР, която има правила относно оповестяването на банковите тайни. Организацията има и т.нар. „черен списък“ със страни, които не оказват сътрудничество на международните институции при контрола на финансовите потоци на клиентите на местните банки.
Преди месец Швейцария попадна в центъра на скандал между най-голямата банка в страната UBS и американските регулаторни органи относно банковите сметки на американски граждани. В крайна сметка спорът приключи с предоставянето на детайли относно сметките на 300 души на американските власти.
Решението за сътрудничество на Швейцария с ОИСР е ключово, тъй като до този момент страната ревниво е провеждала политика на запазване на банковите тайни. Сега алпийската държава се е съгласила да работи съвместно с финансовите институции при разследвания на данъчни измами.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *