Швейцария: 80% от заплатите се плащат от правителството

Най-големият пакет мерки за подпомагане на икономиката в историята на Швейцария, отпуснат, за да се противодейства на отражението на епидемията от коронавируса, може да помогне на страната да избегне масивна вълна на безработица. Това каза началникът на федералния департамент на труда Борис Цюрхер, цитиран от Ройтерс.

Правителството на Швейцария се състои само от СЕДЕМ министри ...

Въпреки че равнището на безработицата ще нарасне през идните седмици, то мерки като разширената схема за компенсация при съкратено работно време ще смекчат товара върху компаниите и служителите, информира economynews.bg.
Уверен съм, че схемата за компенсация при съкратено работно време ще докаже значението си и вече го доказва, заяви Цюрхер пред медиите. Мерките, които правителството въведе, за да разшири и подобри условията при работата на съкратено работно време, ще ни позволят да избегнем масово съкращаване на работни места, добави той.

Молби за включване в схемата са подали компании, за които работят 1,45 милиона служители или приблизително 29 процента от цялата работна сила в страната.
Програмата е част от пакета помощи на швейцарското правителство за 62 милиарда швейцарски франка (63,7 милиарда долара). По нея служителите получават 80 процента от заплатите си от правителството.

Равнището на безработицата в Швейцария е нараснало до 2,9 процента през март спрямо 2,5 процента през февруари, заяви Цюрхер. Броят на регистрираните безработни се е увеличил до 135 624 души спрямо 117 822 души през февруари.
Най-тежко засегнати в Швейцария са ресторантите и хотелите, като 20 процента от загубените работни места през март са в тези сектори. Това стана, след като правителството нареди да се затворят барове, кафенета и ресторанти, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Швейцарското правителство и анализатори вече прогнозираха рецесия през 2020 година заради пандемията.
Колкото по-дълго продължава тази ситуация, толкова по-тежко ще е да се излезе от нея. Ако продължи още три или четири месеца, ще засегне и платежоспособни компании, коментира Цюрхер. /БТА

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *