Швейцарски детективи ще търсят парите от КТБ

До 10 дни вложители в КТБ ще сключат договор с разследващата швейцарска компания ССI, която трябва да установи кои са виновникът и поръчителят на фалита на КТБ.

Това обяви Божидар Томалевски от Инициативния комитет на пострадалите вложители в банката пред БНР.

Той съобщи, че в полунощ на 20 юни само за 11 минути от КТБ са били извършени трансакции за 100 000 000 лв. в различни валути. Със свое решение преди седмица Народното събрание задължи БНБ да сключи договор с фирма с опит в тази сфера, която да проследи операциите с активи на КТБ.

Със свое решение Управителният съвет на централната банка реши да предложи това на Фонда за гарантиране на влоговете, който поема случая след отнемането на лиценза на институцията. Фондът става първи по право кредитор на банката, след като тя бъде обявена в несъстоятелност. Искане за това вече е отправено в съда.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНР, че трябва да има осъдени по казуса с КТБ.

„Това трябва да остане изолиран случай. Говорим за милиарди. Част от тези милиарди тежат върху публичните финанси. Ако държавата не осъди никого за това, тя няма право да осъди дори един джебчия“, каза Дончев.

По думите му първата крачка на политическата класа е да се види кои нейни представители имат връзка с КТБ. Кои са политическите фигури и представителите на другите видове власти, които имат вложения, кредити и кредитни карти в КТБ, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *