Швейцарците гласуват на референдум за АЕЦ

Швейцарците днес ще се произнесат на референдум по ускорен график за затваряне на три от петте ядрени реактора още догодина. Преди пет години страната на часовниците и шоколада реши да се откаже от ядрените електроцентрали, но днес гласоподавателите от всички кантони ще се произнесат на допитването по ускорен график за затваряне на три от петте ядрени реактора още през 2017 година, предаде Франс прес.Няколко месеца след ядрената катастрофа в японската АЕЦ „Фукушима“, предизвикана от земетресението и цунамито през март 2011 година, швейцарските власти решиха поетапно чрез референдум да затворят ядрените централи, без обаче да определят точен график. Целта на правителството е да спре експлоатацията на петте ядрени реактора, произвеждащи около една трета от електроенергията в Швейцария, като това да стане поетапно с наближаването на края на експлоатационния им период, без да бъдат заменяни.
Всички швейцарски АЕЦ обаче действат с лицензи, позволяващи им да продължат производството си, при условие че отговарят на критериите за безопасност.
Ето защо преди пет години Зелената партия поде инициатива за референдум, на който хората да изразят мнението си по предложението за ограничаване живота на ядрените реактори до 45 години.
Това ще стане днес на всенародно допитване на федерално равнище, по силата на действащата в страната система за пряка демокрация.
Ако не се определи краен срок, за да бъдат затворени ядрените централи, ще трябва да стане авария или инцидент, изтъкна в имейл до АФП говорителят на инициативата на Зелените Матиас Шлегел. Той подчерта, че като се определят максимум 45 години за експлоатация на швейцарските реактори, се избягва ползването им над разумния срок.
Ако подкрепата за инициативата надделее, АЕЦ „Бецнау“, действаща от 47 години в северния кантон Ааргау, близо до германската граница, ще бъде затворена още догодина. В момента двата й реактора са спрени за ремонт. Това е най-старата ядрена централа в света, след като през 2012 година беше спрян реакторът на британската АЕЦ „Олдсбъри“.
Централата в Мюлеберг в кантона Берн, пусната в експлоатация през 1972 година, също трябва да спре работа догодина, ако инициативата на Зелените получи достатъчно подкрепа. Централите в Гьосген и Лайбщат ще трябва да спрат дейността си през 2024 и 2029 година.
Швейцарското правителство подкрепя постепенното спиране на ядрените инсталации, но е категорично против инициативата, която според него ще доведе до предсрочно спиране на реактори. В официален доклад е посочено, че „ще бъде невъзможно да се компенсира навреме отказът от ядрена енергия чрез електричество, произведено в Швейцария от възобновяеми източници, така че ще се наложи внос на големи количества ток през следващите години. Това не само ще отслаби сигурността на доставките, но и противоречи на екологичния здрав разум, тъй като внасяното от чужбина електричество често се произвежда от централи на въглища.
Швейцарският парламент също е против инициативата, както и десните партии, докато Зелените имат подкрепа от левите партии. Според социологическа анкета на института  GFS в Берн от миналата седмица 48 процента подкрепят инициативата спрямо 57 на сто от анкетираните миналия месец. Противниците й са 46 на сто – с 10 пункта повече.
Швейцария произвежда около 33 на сто от електроенергията си с ядрени централи, близо 60 на сто с водноелектрически централи (ВЕЦ) и малко над 4 процента от възобновяеми източници, според официалната статистика.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *