Швеция може да въведе 6-часов работен ден

Работодателите в Швеция искат работният ден в страната официално да стане 6-часов, пише британският Independent. Много компании там вече са приложили този подход в своята дейност, като според тях това е повишило производителността на труда, а служителите са по-щастливи.

 

Шведското подразделение на японския автомобилостроител Toyota е въвел по-краткия работен ден още преди 13 години. За този период персоналът е станал по-щастлив от своята работа, текучеството на служители е намаляло, а печалбата на подразделението се е увеличила значително.Софтуерната компания Filimundus, базирана в Стокхолм, е въвела 6-часовия работен ден миналата година. „Осемчасовият работен ден не е толкова ефективен, колкото някои си мислят“, коментира Линус Фелд, главен изпълнителен директор на компанията. „Фокусирането върху определена работа в продължение на осем часа е огромно предизвикателство“, казва той и добавя, че освен ниската производителност заради повечето часове, човек не може да управлява добре и личния си живот, информира economic.bg.

По данни на Science Alert дори някои болници в страната са въвели по-краткия работен ден в своята дейност. Този подход е предприет и от някои домове за стари хора. При тях обаче все още се прави анализ дали допълнителната производителност ще компенсира разходите по наемането на допълнителен персонал, който трябва да бъде нает заради необходимостта да се запълнят часовете.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *