Швеция с най-висока инфлация от 1991 година

(БТА)

Инфлацията в Швеция се е ускорила през април до най-високото си ниво от 1991 г. досега, в момент когато светът се бори с покачване на цените, тласнати нагоре от войната на Русия в Украйна. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на официални данни.

Инфлацията в Швеция е най-висока от 30 години насам - Lupa BG

Индексът на потребителските цени се е повишил с 6,4 процента през април в сравнение със същия месец на предходната година, докато през март показателят отчете 6,1 процента, според данни на шведския статистически институт, информира bta.bg.

И през април продължи масовото поскъпване, обхващащо хранителните продукти, домакинското оборудване, посещенията в ресторанти и хотели, посочи Микаел Нордин, статистик в института.

За първи път от шест години инфлацията в Швеция достигна заложения таргет:: Investor.bg

Инфлацията в скандинавската страна също е подхранвана от високите цени на енергията – ключов фактор и в останалата част от Европа, както и в други части на света на фона на опасенията, че войната в Украйна може да доведе до прекъсване на доставките на петрол или природен газ от Русия.

Основен фактор за поскъпването на храните в Швеция са покачванията при цените на месото и зеленчуците. Докато при дрехите и книгите тенденцията е сезонна, цените на обзавеждането и домакинската техника се покачват за шести последователен месец, сочи шведската статистика.

Покачване се наблюдава и в сегментите „ремонт и поддръжка на дома“, „транспорт“ и „други стоки и услуги“.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *