Шест души са обвинени за незаконни банкови трансфери

Шест души са с повдигнато производство от Окръжната прокуратура в Русе, която ги е привлякла по членове от Наказателния кодекс и са обвиняеми  за незаконно придобиване на данни за банкови сметки и лични документи, чрез които са изготвяни платежни инструменти и извършвани банкови трансфери. Това съобщиха от прокуратурата на крайдунавския град. По тези обвенения вече  за 72 часа са били задържани  с постановление на водещия прокурор по делото  участниците в организираната престъпна грепа /ОПГ/у които са жители на различни градове. Това са Димитър Л. /37-годишен/ и Паола Д. /27 години/ – от Силистра, Михаил Д. /25 години/ от голямото силистренското село Айдемир, Тихомир Г. /38 години/ от Варна, Явор Л. /40 години/ и Калоян П. /36 години/ – от Русе. Петимата мъже са действали като извършители, а жената – като помагач.  Прави впечатление, че всички задържани по предварителното дело или тези с мярка за неотклонение са в една сравнително зряла възраст, около 30 и повече години, което ги изключва от класификацията „млади и незрели“.
В периода от 1 януари 2016 г. до 30 май тази година, в София, Силистра и в Русе, шестимата обвиняеми са придобили, пазили и укрили предмети, материали, компютърни програми – копия на лични карти, сканиращи програми и пластики, издадени от български и чужди банкови институции, за които знаели, че са предназначени за подправка на платежен инструмент. В същото време те използвали платежните инструменти, издадени от български и чужди банкови институции, и данни от платежни инструменти без съгласието на титуляра.
В периода от 1 май 2014 г. до 3 май т.г. четири пъти избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.
От прокуратурата съобщиха, че днес ще бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ по отношение на Димитър Л., Михаил Д. и Тихомир Г. На Паола Д. и Явор Л. вече е определена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева, а на Калоян П. – „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.
При полицейската акция са извършени претърсвания на 13 обекта в София, Силистра, Варна, Русе и Айдемир, като са иззети множество банкови документи, банкови извлечения, дебитни карти, СИМ-карти, компютърни конфигурации, мобилни телефони, няколко боеприпаса и различни видове наркотици – в неголеми количества.
Разследването по случая продължава. Разпитани са множество свидетели, назначени са експертизи. Вероятно месеци ще трябват на следователите, за да предадат в прокуратурата събраните доказателства за повдигане на обвинения и образуване на съдебно дело.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *