Шефовете на олекналата с 600 млн. евро френска банка хвърлиха оставки

Двамата основни ръководители на френската банка Caisse d’Epargne („Кес д’eпарн”) подадоха оставка вчера, в края на извънредно заседание на ръководството по повод на загубата на 600 милиона евро от банката в началото на месеца, предаде Франс прес.

В петък банката, която е символ на сигурност за милиони френски притежатели на спестовни сметки, обяви, че е загубила 600 милиона евро заради необмислени рискове, поети от трима нейни дилъри в разгара на борсовия срив.
Инцидентът е станал при търговия с деривативни инструменти, като според първоначалните преценка причина за загубата е превишаването на лимитите и откриване на прекомерно големи позиции.Като следствие от случилото се ръководителят на брокерското звено е бил уволнен, а екипът му ще понесе значителни санкции. Изпълнителният директор Мильо е заявил, че ще поеме отговорността си и ще напусне, без да има претенции към дължимите му суми. Генералният директор на банката също е бил освободен от поста си.В обръщение, разпространено от АФП, Мильо заявява: „Тази загуба е резултат от извънредно голямата волатилност на пазарите през въпросния период и нарушаване на инструкциите, които бяха дадени от мен и от Борда на директорите. Поемам цялата отговорност за случилото се. Посвещавайки целия си живот на Caisse d’Epargne, никога и в нито един момент не съм помислял да избягам от отговорностите си“.Загубите, нанесени от сделките, бяха оповестени, след като беше съобщено, че спестовната банка планира сливане с друга финансова институция – Banque Populaire.Френският президент Никола Саркози направи изявление, в което обяви загубите на банката за „неприемливи“. Министърът на финансите Кристин Лагард пък се обяви за специален одит на френските банки. Призиви за по-стриктен контрол на финансовия сектор в страната започнаха да се чуват още в началото на годината, когато брокерът Жером Кервиел донесе загуба от близо 5 млрд. евро на Societe Generale.lev.bg, dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *