Шефът на външното разузнаване е новият премиер на Румъния

Новият премиер е дипломат с кариера и ръководи от над четири години Службата за външно разузнаване. Той говори свободно английски, френски и немски и на задоволително ниво унгарски, посочва вестник „Адевърул.
С оставката на премиера Емил Бок и номинирането на нов министър-председател Румъния става шестата европейска държава, която сменя правителството си, за да възстанови икономическото, финансовото и политическото си равновесие.
Михай Ръзвану Унгуряну се връща в светлината на прожекторите след дискретен мандат начело на Службата за външно разузнаване, където беше назначен, след като подаде оставка от министерството на външните работи след скандал, свързан със задържането на двама румънски работници в Ирак, пише вестник „Ромъния либера“.
Унгуряну беше назначен за ръководител на външното разузнаване през декември 2007 г. Той беше министър на външните работи в правителството на Калин Попеску Търичану от 2004 г. и подаде оставка през февруари 2007 г., когато бе обвинен от премиера, че е информирал само държавния глава във връзка със задържането на двамата румънци в Ирак, но не и правителството.
Според вестник „Котидианул“ е възможна връзка на Унгуряну с чужди тайни служби преди назначаването му начело на външното разузнаване. „Едно просто разгръщане на архива с информации за Михай Ръзван Унгуряну изважда наяве въпросителни относно възможни връзки на заместника на Бок с чуждестранните и румънските тайни служби, преди той да бъде назначен на поста шеф на Службата за външно разузнаване“, посочва изданието.
Номинирането на Унгуряну идва на фона на спадането на подкрепата за досегашния премиер Емил Бок и има за цел да върне популярността на управляващата Демократично-либерална партия в десетмесечния интервал до парламентарните избори.
Румънските медии твърдят, че новото правителство на Унгуряну ще бъде със почти същия състав като това на Бок. Опозицията продължава да настоява за предсрочни избори  и за оставка на президента Траян Бъсеску.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *