Шефът на ОЛАФ застигнат от корупционна афера

Шефът на ОЛАФ бе лишен от дипломатически имунитет, за да бъде разпитан от белгийското правосъдие за търговия с влияние.

Европейската комисия е лишила в началото на месеца от дипломатически имунитет генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер,за да бъде разпитан от белгийското правосъдие във връзка с афера с търговия с влияние, предаде Франс прес, като се позова на прокуратурата.

Снемането на имунитета на Кеслер е поискано от федералната прокуратура на Белгия.

През октомври 2012 г. малтиецът Джон Дали, европейски комисар по здравеопазването, бе принуден от тогавашния председател на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу да подаде оставка, след като бе обвинен от ОЛАФ в търговия с влияние в полза на тютюневата индустрия.

Случаят „застига“ сега Кеслер – бивш прокурор за борба с мафията в Сицилия, който оглавява европейската агенция от 2011 г. Той е заподозрян, че е прибегнал до методи, незаконни според белгийското законодателство.

Целта на белгийските следователи е Кеслер да бъде разпитан, за да се изясни дали е слушал незаконно записани телефонни разговори, свързани със следствието срещу отстранения еврокомисар.

Джон Дали твърди, че е невинен и че е станал жертва на заговор, организиран от Европейската комисия и тютюневата индустрия, тъй като искал да затегне законодателството срещу тютюнопушенето.

Европейската комисия заяви, че свалянето на имунитета на Кеслер ще помогне на следствието, но не поставя под съмнение презумпцията за невинност, нито съдържа оценка на прокурорското искане.

ЕК предостави цялата правна помощ за защита на интересите на служителя пред белгийските власти, както е предвидено в нашите разпоредби, поясни говорителят на ЕК Маргаритис Скинас.
Той добави, че прави това съобщение, след като е получено съответното разрешение от белгийската прокуратура по силата на тайната на следствието.

Джовани Кеслер заплаши да подаде жалба срещу ЕК в Съда на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *