Шоколадът – полезното изкушение

Всеки от нас си търси постоянно повод и извинение, за да се отдаде на шоколада – това сладко и вкусно изкушение, пише obekti.bg.

Какво всъщност знаем за него? И какво е заблуда. Запознайте се със следните митове и факти: 1. Кофеин Мит: Шоколада е богат на кофеин. Факт: Дори да ви превъзбужда, шоколадът не е богат на кофеин. Количеството на това вещество в 40-грамово шоколадче е 6 мг. Приблизително толкова е и кофеина и в едно безкофеиново кафе. 2. Холестерол Мит: В шоколада се съдържат много наситени мазнини, което се отразява зле на нивата на холестерола. Факт: Стеариновата киселина, която е основната наситена мазнина в млечния шоколад, според проучвания е уникална със способността си да не повишава холестерола. 3. Полезни вещества Мит: Шоколадът е беден на хранителни вещества. Факт: Шоколадът е източник на магнезий, мед, желязо и цинк. Също така съдържа полифеноли. Освен това количеството антиоксиданти в един шоколад е равно на това в една чаша червено вино.
И това е интересно: Сокът от ананас има имуностимулиращо действие – четете още интересни новини на zdrave.to 4. Кариес Мит: Шоколадът предизвиква кариес. Факт: Шоколадът сам по себе си не предизвиква кариес. Кариесът се формира, когато бактериите в устната кухина разграждат захари, в следствие на което се образува киселина. Такава захар обаче се съдържа не само в шоколада, но и в подсладените напитки и в сладките. 5. Главоболие Мит: Шоколадът предизвиква главоболие. Факт: Въпреки, че е смятан за причина за мигрени, наскорошно проучване отхвърля всяка връзка между шоколада и главоболието. 6. Акне Мит: Шоколадът го причинява. Факт: През последните 20 години са направени безброй проучвания, доказващи, че няма никаква причинно-следствена връзка между хапването на шоколад и акнето. Отново мит. Дори част от учените и дерматолозите смятат, че диетата няма никаква роля върху формирането на акне. 7. Наднормено тегло Мит: Шоколадът е причина за надебеляване. Факт: Всяка храна може да бъде част от здравословната диета, ако се консумира в умерени количества. В половин „средностатистически“ шоколад се съдържат 250 калории, което може да бъде калкулирано в диетата ви. Просто заменете друга високо-калорийна храна за шоколад от време на време.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *