Шотландската прокуратура пак рови в делото Локърби

Говорител на прокуратурата каза днес, че тя е поискала от Преходния национален съвет (ПНС) да представи по-конкретно документи и показания на свидетели, които може да помогнат на водените разследвания.  Осъденият за атентата либиец Абдел Басет ал Меграхи беше освободен поради хумванни съображения, тъй като беше болен от рак. през 2009 г.
Според шотландската прокуратура обаче съдът е приел, че той  не е действал сам.  Освен Меграхи обвиняем по делото през 2000 г. беше и Ал Амин Халифа Фхимах, от когото бяха свалени обвиненията в масово убийство.  Миналия месец Фхимах каза, че сваленият либийски лидер Муамар Кадафи би трябвало да бъде съден по подозрения, че е наредил извършването на атентата.
През февруари председателят на ПНС Мустафа Абдул Джалил заяви,  че има доказателства , че Кадафи е замесен в атентата, при който загинаха 270 души.
Преди дни ПНС обеща да изправят пред съда друг либиец, издирван от властите във Великобритания. Става въпрос за  убиеца на 25-годишната британска полицайка Ивон Флетчър  пред либийското посолство в Лондон през 1984 г.  Флетчър бе фатално простреляна от неизвестен стрелец, укрил се в зданието на посолство. След убийството й британската полиция обсади сградата за осем дни, но така и не успя да установи кой е бил стрелецът. Предполага се, че той е напуснал страната заедно с либийските дипломати, които Великобритания изгони след инцидента пред посолството.
Сега британската прокуратура издирва Матук Мохамед Матук като един от двамата „заговорници“, виновни за убийството на Флетчър. В  края на август ПНС обяви, че знае местонахождението на Матук.  Али Тархуни, вицепремиер в йерархията на либийската опозиция, отрече той да е бил задържан, но потвърди, че ПНС знае къде се намира заподозреният. Другият заподозрян за убийството – Абдулкадир ал Багдади, е бил открит мъртъв в Либия в средата на август.
ПНС обаче не планира да екстрадира либийци. Така правеше Кадафи, каза министърът на правосъдието в Националния преходен съвет Мохамед ал Аладжи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *