Шоуто на прокурорите

 
Новият главен прокурор Сотир Цацаров реагира на всеки публичен сигнал за нещо нередно, за разлика от дистанцирания си предшественик Борис Велчев. Очевидно му е добре под светлината на прожекторите. Фиксирането в изборите обаче се набива на очи.
На сайта на прокуратурата има четири главни новини – и четирите са част от предизборния сюжет. Разпореждането за проверка в МВР заради скандала с подслушването, обвинението срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, намерението на прокуратурата да използва специални разузнавателни средства (СРС) в борбата срещу купуването на гласове и проверката в енергийния регулатор. Четирите акцента, които самата прокуратура си е избрала, са пряко свързани с изборите.
Наказан, а после награден
Детайлите по първата новина са достатъчни, за да стане ясно, че нищо сериозно не можем да очакваме от проверката в МВР по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за масово нерегламентирано подслушване. Групата обвинители се ръководи от председателя на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов и заместника му Роман Василев, чиято звезда изгря в медиите на 2 април 2010 година. Тогава МВР разпространи поредния ефектен клип на арест, с каквито Цветан Цветанов обичаше да захранва медиите. От записа се чу как Роман Василев казва на бившия военен министър Николай Цонев: „Тъй като сте си абсолютен престъпник… колеги, както за всеки един престъпник – както трябва. Долу на земята, на колене!“. Медийният натиск (тогава все още имаше подобно нещо) принуди Висшия съдебен съвет да накаже Роман Василев. Той получи порицание – лишаване от бонус за конкретната година и спиране на кариерното развитие за срок от една година. Наказанието на Василев бързо отмина, а по-късно Николай Цонев започна да получава една след друга оправдателни присъди.
После съдбата отново срещна Роман Василев и Цветан Цветанов. Прокурорът трябваше да провери историята с шестте апартамента на вицепремиера. Той поиска справка от НАП, справката се оказа безукорна и Роман Василев отказа да образува производство. В отговор Цветан Цветанов отличи прокурора „за укрепване на правовата държава“ и му подари пистолет, а на шефа на НАП Красимир Стефанов подари избираемо място в хасковската предизборна листа на ГЕРБ.

    Имотната проверка срещу Цветанов приключи с два подаръка за двамата главни проверяващи
Това е историята на единия прокурор, който ще проверява МВР заради скандала с подслушванията. Преди броени дни Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу другия. Нарушението на Николай Кокинов е, че не е спазил принципа на случайно разпределение на делата. Според главния прокурор Сотир Цацаров става дума конкретно за дело, свързано с НЕК.
Ръководената от същите двама Софийска градска прокуратура обвини бившия земеделски министър Мирослав Найденов точно преди подреждането на листите на ГЕРБ за нещо, което са имали на хартия още преди 3 години. Но не са го направили по-рано, а сега, когато БСП повдигна отново темата, а Цветанов е зает с преразпределяне на влияние в предизборните листи.
Услуга за услуга
Любимата прокурорка на Цветан Цветанов Ася Петрова водеше знаковото дело „Килърите“ в Шумен, после прекара 3 седмици в САЩ заедно с вътрешния министър, а накрая се оказа зам.-главен прокурор. Сега тя ще отговаря за разследването на изборните престъпления и както е цитирана да казва от сайта на прокуратурата „СРС-тата развързват ръцете ни“. Развързаните ръце на Петрова се очаква да проверяват сигнали срещу организаторите на изборите, т.е. включително председатели на предизборни щабове. А председател на щаба на ГЕРБ отново е… Цветанов.
Шоуто продължава. Сега всички очакваме 12 април, когато назначената проверка в МВР за подслушванията трябва да приключи. Дали обаче има смисъл да чакаме? Отговорът ни го даде още преди 2 години бившият главен прокурор Борис Велчев, който написа в авторска статия за в. „Труд“ дословно: „Разбира се, едва ли някой от тези, които използват прокуратурата, очакват някакво решение на внесените при нас въпроси“.

 
Иван Бедров; Дойче веле

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *