Шри Ланка вече е отворена за пътници

Карантина или не – това е въпросът. Или поне това беше за страните, обсъждащи как да се справят с пристигащите международни пътници, пише Моника Бюканън Питрели от CNBC Global Traveler.

Резултат с изображение за „шри ланка“

Но всичко се промени миналия месец, когато Шри Ланка отново отвори границите си с изискване, различно от всяка друга страна, която се отвори преди нея – не предоставя на пътниците свобода на действие на острова и не ги заключва в хотелска стая за две седмици.

Председателят на туризма на Шри Ланка Кимарли Фернандо нарече тези мерки „нова концепция“, разработена от туристическия орган, която позволява на туристите да пътуват из страната в „био балони“, или блуждаещи полуизолирани групи, които позволяват на туристите да разгледат забележителностите, без да се смесват с местното население, информира infostock.bg.

Правилата важат през първите две седмици от престоя им.

Резултат с изображение за „шри ланка“

Правила на „био-балона“

Когато Шри Ланка отвори отново границите си на 21 януари, тя стана една от малкото азиатски страни, включително Малдивите, които позволиха на чуждестранните пътници да влязат в страната без строга карантина.

Но туристите не са напълно свободни да отидат там, където искат. „Био-балоните“ на Шри Ланка позволяват на почиващите да се движат из острова, при условие че те:

  • Се настаняват в одобрени хотели
  • Посещават одобрените места в определено време.
  • Пътуват с независим транспорт
  • Редовно се тестват за Covid-19, както и
  • Се въздържат от комуникация с местното население

Тези правила трябва да се спазват през първите две седмици след влизането в Шри Ланка. След това гостите могат свободно да „взаимодействат с местната общност“ и да се преместят „в жилище по свой избор“, според брошурата за безопасност, издадена от Министерството на туризма на страната.

За първи път този план е тестван в пилотен проект с украински туристи в края на декември 2020 г.

Резултат с изображение за „шри ланка“

Къде пътниците могат да останат

Към 17 февруари има 98 сертифицирани хотела от Ниво 1, където пътниците могат да отседнат през първите две седмици от пътуването. Списъкът включва хотели и вили в туристически горещи точки като Бентота, Хале, Канди и столицата на Шри Ланка Коломбо.

Хотелите покриват редица бюджети, от къщи за гости в рая за сърфиране Хикадува, до палатки в близост до националния парк Яла  и ултралуксозните Ani Villas в Дикуела.

Два хотела на Stef в страната – Amangalla и Amanwella – са в списъка, както и няколко реставрирани британски бунгала, които представляват Цейлонские чаени пътеки в красив район на чаени плантации.

За разлика от строгата карантина, пътниците не са ограничени до хотелските си стаи през първите две седмици от пътуването. Гостите „могат да се възползват от всички удобства на хотела, включително плажа“, каза Фернандо пред CNBC Global Traveler.

Хотелите трябва да работят на 75% от капацитета, оставяйки останалите стаи отворени, за да изолират всички гости, които имат положителен тест за Covid-19. Тази опция е достъпна само за тези, които нямат симптоми. Заразените пътници, които проявяват симптоми на Covid-19, трябва да бъдат изолирани в частна болница.

„Във всички сертифицирани хотели има лекар“, каза Фернандо. Тези лекари трябва да наблюдават персонала и гостите на хотела за симптоми на Covid-19 и да изпращат ежедневни доклади до държавните органи, според брошурата за безопасност на Шри Ланка.

Персоналът, който е в пряк контакт с гостите, няма право да напуска хотела по време на престоя на гостите и в рамките на 14 дни след това. И ако не са напълно оборудвани с лични предпазни средства (ЛПС), жителите на Шри Ланка, които влизат в контакт с туристи – като водачи и шофьори – трябва да бъдат поставени под карантина в рамките на 14 дни след края на обиколката, информира infostock.bg.

Резултат с изображение за „шри ланка“

Къде пътниците могат и не могат да отидат

През първите две седмици от пътуването пътниците имат право да се движат между хотелите и да посещават одобрени туристически обекти, при условие че ги посещават в определени интервали от време, определени за туристите. Когато излязат, те трябва да се въздържат от комуникация с местните жители, както и с други пътници.

Туристите трябва да организират транспорт чрез своите хотели или чрез сертифициран екскурзовод.

Списъкът на местата, които пътниците могат да посетят, включва някои от най-известните забележителности на Шри Ланка, включително крепостта Сигирия и древните градове Анурадхапура и Полонарува. Националният парк Яла и обиколките за наблюдение на китове близо до град Мириса също са включени в списъка.

Въпреки това, Пещерният храм Дамбула и форт Хале от 16-ти век, и двата обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, понастоящем не са отворени за туристи.

Необходимо е предварително планиране за всички външни пътувания, включително спирки за хранене и други почивки.

Честото тестване на Covid

Пътуващите до Шри Ланка трябва да преминат поне два теста за Covid, а може би и повече, в зависимост от продължителността на престоя им.

Тестовете за Covid се изискват първо в рамките на 96 часа след заминаването и след това при кацане в Шри Ланка. Тези, които остават по-дълго от пет дни, трябва да преминат третия тест, а тези, които остават по-дълго от две седмици, трябва да преминат четвъртия тест.

Децата под 12-годишна възраст са освободени от теста, ако нямат симптоми на заболяването или не са в близък контакт със заразен пътник.

Пътниците също трябва да кандидатстват за виза, преди да заминат. Преди туристите да резервират своите хотели, е необходимо да закупят застрахователна полица Covid-19 (12 долара) и да предплатят за тестове Covid-19 (40 долара всеки).

Понастоящем визите не се издават на хора, които са били в Обединеното Кралство две седмици преди да влязат в Шри Ланка.

Привличат ли „био-балоните“ туристи?

На 15 февруари Кимарли Фернандо от туристическия отдел на Шри Ланка заяви пред CNBC, че от откриването на страната на 21 януари на територията ѝ са пристигнали 3820 души.

„В сравнение с първите две до три седмици от туристите, пристигнали в Малдивите през юли 2020 г., пристигналите в нашата страна са малко по-високи“, каза тя.

Фернандо заяви, че пътниците, които идват от Германия, Русия, Украйна и емигранти, живеещи в страни от „ССЗ страните“, като визира страните членки на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, Бахрейн, Оман, Катар, Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените Арабски Емирства.

Тя добави, че Шри Ланка също очаква „балонно споразумение“ за започване на полети от Индия.

Резултат с изображение за „шри ланка“

Цени по време на Covid-19 в Шри Ланка

До октомври миналата година Шри Ланка имаше ниски нива на инфекция с Covid-19. Оттогава случаите на заболяването постоянно се увеличават, като броят на инфекциите достигна своя връх по-рано този месец.

Според данните, събрани от Университета „Джон Хопкинс“, в страна с население от 21.5 милиона души досега са потвърдени повече от 77 000 случая. През последните две седмици са настъпили почти 11 500 случая.

Шри Ланка започна ваксинационна кампания в края на януари. Кимарли Фернандо каза пред CNBC, че здравните служители ще започнат да ваксинират всички останали служители в туристическата индустрия „през следващите няколко седмици“.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *