Щатската икономика се повиши с 1.9%

Икономическата активност в САЩ допълнително се охлади през третото тримесечие на фона на продължаващите търговски спорове. Все пак ръстът от 1.9% на най-голямата световна икономика се оказа над консенсусните очаквания за повишение с 1.6%.Щатската икономика се повиши с 1.9%.

Резултат с изображение за сащ икономика

Резултатите хвърлят допълнително съмнение върху перспективата Тръмп да изпълни дългогодишния си ангажимент да отведе американската икономика към ръст от 3% през тази година.

В допълнение, данните могат да натежат в известна степен върху решението на Фед относно лихвите и по-скоро върху коментарите на Пауъл за бъдещата политика, информира infostock.bg.

Рекордно дългата експанзия в САЩ проявява все по-трайни признаци, че се охлажда по-малко от очакваното през третото тримесечие, тъй като силните потребителски разходи частично компенсират ефектите на продължаващите спорове между администрацията на Тръмп и основните търговски партньори на САЩ.

Министерството на търговията оцени в сряда, че брутният вътрешен продукт – широка мярка за всички стоки и услуги, произведени в дадена държава, се е повишил с 1.9% от юли до септември. Икономистите очакваха ръст от 1.6%. През предходното тримесечие БВП достигна повишение от 2%.

Потребителските разходи бяха яркото място на доклада, увеличавайки се с 2.9%, което победи прогнозите за нарастване с 2.6%.Щатската икономика се повиши с 1.9%.

Резултат с изображение за сащ икономика

Все пак резултатите поставят под съмнение перспективата администрацията на Тръмп да изпълни дългогодишното си обещание да доведе икономиката до или над 3% през тази година.

Годишният БВП постоянно премина до граница под посочената цифра през целия мандат на Тръмп, подкопавайки ключова точка от неговите обещания и намалявайки шансовете му за преизбиране.

Дори след като ключовото предупреждение за рецесия се появи през август за първи път от световната финансова криза, Белият дом продължава да заема далеч по-силна позиция за икономиката, отколкото независимите прогнози и Федералния резерв.

„Най-голямата икономика в американската история!“ Тръмп написа в Twitter по-малко от час преди публикуването на доклада за БВП.

Централната банка на САЩ, която Тръмп редовно се опитва да обвинява за каквито и да било икономически недостатъци, е на път да обяви третото си поредно намаляване на лихвите днес, след края на двудневното заседание.

Политиците във Федералния комитет за отворен пазар сигнализираха, че могат да понижат лихвените проценти за трети път след финансовата криза, което ще доведе до достигане на лихвените нива между 1.5% и 1.75%. Месечният отчет за работните места в петък, който се очаква да покаже, че наемането се е охладило допълнително през октомври, може да хвърли повече светлина върху перспективите за останалата част от годината.

Отчитането на БВП в сряда е предварително; втора оценка за третото тримесечие е планирана да бъде публикувана на 27 ноември.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *